Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 18:11 |

U Sarajevu održan godišnji sastanak 'Prijatelji PSOTC-a'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Centar za obuku za operacije podrške miru Bosne i Hercegovine bio je domaćin sastanka “Prijatelji PSOTC” danas u Sarajevu, kojem je prisustvovalo više od 30 učesnika iz 11 partnerskih zemalja - Albanije, Austrije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Norveške, Katara, Turske, SAD i BiH), iz NATO HQ Sarajevo, EUFOR-a i UNDP-a, te iz Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane BiH, prepoznajući važnost saradnje s partnerima u osiguravanju mira i sigurnosti u svijetu i uloge odgovarajuće obuke i edukacije za buduće operacije podrške miru, jedanput godišnje organizira sastanak s trenutnim i potencijalnim partnerima Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), spremnim da kroz partnerstvo podrže rad ovog centra.

Svrha sastanka bila je da se trenutni i potencijalni partneri PSOTC informiraju o postignutim rezultatima obuke u 2018. godini, planovima za 2019. godinu, konceptom moguće buduće uloge PSOTC u obuci za operacije podrške miru kako za pripadnike OSBiH, tako i za policijske i civilne službenike institucija BiH, te da se razmotre i razviju mogući vidovi buduće saradnje na polju obuke i edukacije za OPM koja se realizira u Centru.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka  "Prijatelji PSOTC-a" su razmjena informacija o rezultatima koje je PSOTC postigao u prethodnom periodu i planovi za 2019. godinu, kao i diskusija o uspostavljanju mehanizama za saradnju i podršku PSOTC. Ovo je bila prilika i da partneri iskažu svoju namjeru da podrže PSOTC, kao i njihovu posvećenost davanja podrške različitim oblicima projekata koje je razvio PSOTC.

Prisutnima su se obratili zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i komandant PSOTC-a, brigadir Edin Bajramović – saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta