Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 14:51 |

Sportski savez Mostara organizira niz aktivnosti u povodu Svjetskoga dana srca

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 24. rujna (FENA) - Sportski savez Grada Mostara, u suradnji s Udruženjem kardiologa HNŽ, od 24. do 30 . rujna organizira niz događaja u Mostaru u okviru kampanje "Dani srca".

Generalni cilj je uključiti građane svih životnih doba u planirane aktivnosti kako bi skrenula pozornost na bolesti srca i preventivne aktivnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Doc. dr. Emir Fazlibegović, kardiolog internista i koordinator aktivnosti vezane za "Dane srca", kaže kako su kardiovaskularne bolesti "ubojica broj jedan" jer najveći broj obolijevanja polazi od njih, odnosno kardiovaskularni razlozi odnose se na 70 posto prijema u bolnicama.

Po njegovim riječima, kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok i morbiditeta i mortaliteta, a na troškove liječenja kardiovaskularnih bolesti otpada 60 posto novca koji se troši u zdravstvu.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se Grad kroz pilot projekt i uz pomoć Federalnog ministarstva zdravstva, aktivno uključio u borbu protiv različitih loših životnih navika, a sve u svrhu podizanja kvalitete življenja.

- Vjerujem da ćemo i kroz ove aktivnosti početi mijenjati loše navike građana - dodao je Bešlić.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Đenan Šuta istaknuo je kako se o zdravlju ne treba govoriti samo u vrijeme manifestacije "Dani srca" već se aktivnosti trebaju proširiti na svih dvanaest mjeseci u godini.

Svjetski dan srca, koji Svjetska zdravstvena organizacija obilježava već 18 godina na datum 29. rujna, ove se godine obilježava pod sloganom "Moje srce - vaše srce. Učinite sebi, obećajte."

Na sam Svjetski dan srca u Mostaru će biti organizirana ulična utrka za djecu s posebnim potrebama, djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih škola i studentsku populaciju, dok će dan kasnije biti organizirana šetnja za građane treće životne dobi.

Znanstveni simpozij "Novine s ESC kongresa 2018. U Muenchenu" održat će se 27. rujna u hotelu "Mostar", a građani će u razdoblju od 24. do 28. rujna u Domu zdravlja na Bulevaru i Poliklinici MDD Merhamet Mostar moći izmjeriti stupanj rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo otkazao sve termine u ponedjeljak, Vatikan tvrdi se 'potpuno oporavlja'

BH naučnici i ljekari kroz online platformu donose savjete i edukativne sadržaje posvećene zdravlju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo