Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 14:43 |

U Neumu radionica i vježba iz oblasti zaštite i spašavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - U skladu sa planom aktivnosti NATO SPS (The Science for Peace and Security - Program nauka za mir i sigurnost) projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama“ za 2018. godinu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite (FUCZ) danas je u Neumu organiziralo radionicu za korištenje NICS-sistema (Komandni sistem za incidente sljedeće generacije).

Uz teorijsku obuku za spasioce i osoblje iz operativnih centara, predviđeno je i praktično testiranje NICS sistema tokom praktične terenske vježbe.

Scenario vježbe predviđa potragu i spašavanje na vodi i pod vodom te potragu i spašavanje sa visina, uz simulaciju rada donosilaca odluka, operativnih centara i spasilaca na terenu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić naglasio je važnost upotrebe savremenih informatičkih i komunikacionih sistema u operacijama odgovora na prirodne ili druge nesreće te istakao da je tokom održavanja vježbi, kao i u realnim situacijama, neophodno prvenstveno voditi računa o sigurnosti svih učesnika.

Uime domaćina događaja, Općine Neum, učesnicima se obratio rukovodilac službe civilne zaštite Marko Tapalović.

Pored predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH i Federalne uprave civilne zaštite FBiH, na radionici učestvuju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Odjeljenja za javnu bezbjednost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, kao i službe civilne zaštite Općine Neum.

Međunarodni karakter ovoj vježbi daju predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Makedonije, kao institucija partnera na ovom projektu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'