Sport     | 24.09.2018. 13:11 |

Memorijalni turnir 'Braća Bašović' 30. septembra u Sarajevu

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Šesnaesto izdanje Memorijalnog turnira u borilačkim sportovima "Braća Bašović" bit će održano u nedjelju, 30. septembra, u  sarajevskom Domu mladih.

Tradicionalni turnir održava se u spomen na legendarne bosanskohercegovačke sportiste, Behudina i Bidu Bašovića, koji su zapažene rezultate ostvarivali na najvećim evropskim i svjetskim takmičenjima.

Behudin Bašović bio je osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije. Godine 1992. je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. Također, bio je i prvak Jugoslavije u full kontaktu i savateu.

U narednu nedjelju ljubitelji sporta moći će uživati u vrhunskim borbama naših najboljih kickboksera. U borbi večeri snage će odmjeriti Mesud Selimović i Dario Kadić, a prije toga u glavnom dijelu programa mečeve će imati Nerdin Fejzović protiv Edina Sinanovića, te Haris Brko Biber protiv Rasima Alunovića.

- Drago nam je što već godinama na pravi način čuvamo uspomenu na Behudina i Bidu Bašovića. I ove godine smo uz pomoć prijatelja i sponzora, među kojima su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Ilidža i Općina Centar, uspjeli ponovo organizirati turnir. Pored tri vrhunske borbe u glavnom programu, posjetioci u Domu mladih moći će uživati u nekoliko predborbi. Ovaj put odlučili smo da ulaz na Memorijalni turnir "Braća Bašović" bude besplatan, i pozivamo sve Sarajlije da u nedjelju dođu u Dom mladih – kaže predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović. 

On je najavio da će povodom turnira biti održana pres-konferencija u četvrtak, 27. septembra, u 12.00 sati u Domu mladih.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rukometaši Vogošće pobjednici  memorijalnog turnira ”Mirsad Hurić”

Na Memorijalu Dragi Novaković na Bjelašnici 120 planinara iz BiH i Hrvatske

Sutra na Bjelašnici Memorijalni pohod Dragi Novaković

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'