Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 12:55 |

Smajić: Unaprijediti kvalitet obrazovanja kroz IK tehnologije

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Prva međunarodna konferencija "Obrazovanje i informacione tehnologije - novi pogledi i izazovi", posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i  transformaciji obrazovanja, organizirana je danas u Sarajevu.

Konferenciju je organiziralo Udruženje nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (eduIT), pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama KS, te privrednim subjektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i poduzetništva.

- Okupili smo nastavnike i profesore informatike, direktore škola, pedagoške zavode iz okruženja, ministarstva obrazovanja i prijatelje iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Poljske - kazao je Feni predsjednik Udruženja nastavnika i profesora informatike u KS Edin Smajić.

Cilj organiziranja ove konferencije, kako je kazao, je unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i upoznavanje šire javnosti o  potrebi cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno osposobljenih škola za 21. vijek.

- Cilj konferencije je i da objedinimo sve one aktivnosti koje smo imali, kao što su izrada novog nastavnog plana i programa za predmet informatike, uvođenje informatike od prvog razreda u osnovne škole, izrada digitalnih materijala u cilju unapređenje nastavnog procesa u cjelini, kao i objedinjavanje tehnoloških i pedagoških alata - kazao je Smajić.

Po njegovim riječima, u proteklom periodu Udruženje je okupilo tim profesionalaca i entuzijasta koji su svojim djelovanjem kroz razne projekte radili na jačanju digitalnih kompetencija cijelog nastavnog osoblja i svih drugih koji učestvuju u nastavi.

- Mi ćemo u narednom periodu raditi na poboljšanju općeg kvaliteta obrazovanja, prvenstveno kroz permanentno stručno usavršavanje nastavnika ali i drugih koji učestvuju u nastavnom procesu, poseobno stavljajući akcent na digitalne kompetencije - istakao je Smajić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu