Stranačke aktivnosti     | 21.09.2018. 19:09 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka TK-a

FENA Saopćenje

Nezavisni blok Tuzlanskog kantona je kroz vlastite ekonomske analize i ispitivanje stavova građana, identificirao osnovne probleme koji se tiču ovog kantona. Isti se odnose na ekonomiju, ekologiju i nedostatak budžetske podrške za brojna pitanja od značaja za građane. Shodno navedenom, izabrani predstavnici Nezavisnog bloka sa područja Tuzlanskog kantona će se u Skupštini Tuzlanskog kantona, ali također i na višim, federalnim i državnim nivoima, zalagati za rješavanje sljedećih pitanja:

EKONOMIJA: Nezavisni blok Tuzlanskog kantona će evidentirati sve parafiskalne namete i regulacije koje blokiraju privredu ovog kantona i kroz četiri godine mandatnog perioda raditi na postepenom ukidanju istih. Zalagati ćemo se za otvaranje tzv. one stop shopova tj. jednošalterskih sistema za poduzetnike. Naši zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona će uz pomoć nezavisnog pravnog tipa raditi na «giljotini propisa», što će u srednjem i dugom roku unaprijediti konkurentnost ovog kantona. Cilj svih politika Nezavisnog bloka, kada je riječ o ekonomiji, jeste stvoriti pretpostavke za to da Tuzlanski kanton postane najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH odnosno region u Bosni i Hercegovini.

EKOLOGIJA: Zastupnici Nezavisnog bloka u Skupštini Tuzlanskog kantona će se zalagati za veća izdvajanja za ekologiju, shodno raspoloživom budžetu ovog kantona. Potrebno je povećati izdvajanja za ovu namjenu na minimalno 5% budžeta jer je besmisleno raditi na unaprijeđenju turizma, poljoprivrede i održivog zdravstva, bez da se riješe osnovni ekološki problemi, naročito karakteristični za grad Tuzlu i opštine Lukavac i Živinice. Nezavisni blok će uz podršku svojih inostranih partnera kontinuirano raditi na privlačenju grant sredstava sa ciljem rješavanja ovih problema, kao i stranih direktnih investicija koje u formi javno-privatnog partnerstva treba da pomognu unaprijeđenju ekologije Tuzlanskog kantona.

BUDŽET: Svi zastupnici Nezavisnog bloka sa područja Tuzlanskog kantona (kantonalni, federalni i državni) će raditi na pravednijoj raspodjeli prihoda po osnovu indirektnih poreza. Činjenica je da kantonalni budžet najvećim dijelom zavisi od ovih oblika poreza i shodno tome potrebno je lobirati kod federalnih nivoa vlasti da ovaj kanton dobije adekvatan iznos datih sredstava. Konkretno, zastupnici Nezavisnog bloka će se zalagati za otvaranje lobističkog ureda Tuzlanskog kantona u Sarajevu, zatim za povećanje federalnih izdvajanja za ovaj kanton po svim osnovama (kultura, sport, infrastruktura itd.), kao i za premještanje dva federalna ministarstva na područje TK. Uz to, zastupnici Nezavisnog bloka će institirati na smanjivanju naknada u izvršnim i zakonodavnim tijelima Tuzlanskog kantona.

Na kraju, želimo dodati da su kandidati na listama Nezavisnog bloka istinski nezavisni pojedinci koji su se već ranije dokazali u svojim oblastima djelovanja. Pritom je svaki od kandidata ovjerio izjavu kojom se odriče 20% svojih primanja u korist socijalno ugroženih. Nezavisni blok Tuzlanskog kantona je isključivo na strani građana ovog kantona odnosno građana čitave Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'