Najave     | 23.09.2018. 11:30 |

Predstavljanje publikacija 'Ratni zločini u Foči - presude' sutra u Sarajevu

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Publikacija "Ratni zločini u Foči - presude" bit će predstavljena sutra u Sarajevu, u organizaciji Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Knjiga je objavljena kao dio edicije Ratni zločini - transkripti presuda sudova u BiH.

Publikaciju će predstavili koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić i Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ovom knjigom UDIK objavljuje presude donesene pred sudovima u Bosni i Hercegovini (Sud BiH i Kantonalni sud u Sarajevu), a koje se tiču ratnih zločina počinjenih na području prijeratne općine Foča. Tako se unutar knjige nalaze predmeti: Gojko Janković, Jasko Gazdić, Krsto Dostić, Mitar Rašević i Savo Todović, Neđo Samardžić, Novica Tripković, Radovan Stanković i Veselin Čančar. Oni su osuđeni na kazne zatvora od četiri do 34 godine. Najveću izrečenu kaznu zatvora dobio je Gojko Janković.

Neki od osuđenih su danas već na slobodi. Iz KPD Foča Mitar Rašević je pušten 2010., a Savo Todović 2014. godine. Pored presuda, unutar knjige se nalazi i lista sa imenima i prezimenima osoba koje su do danas ekshumirane iz masovnih grobnica, a koje su nestale na području prijeratne općine Foča.

- Prema Centralnoj evidenciji spomenika, koju vodi i uređuje UDIK, na području općine Foča ne nalazi se nijedno spomen-obilježje posvećeno ubijenim Bošnjacima. Ne postoji nijedno mjesto obilježeno da su se na lokacijima barake Buk-Bijela, skladište JNA Livade, Karamanova kuća u Miljevini i dr. dogodili zločini ubijanja i silovanja - kazao je Feni Ćudić.

Dodao je da su na području Foče do 2017. izgrađena četiri spomen-obilježja posvećena poginulim žrtvama srpske nacionalnosti.

- U općini Foča - Ustikolina nalazi se osam spomen-obilježja posvećenih Bošnjacima, ali se vežu samo za događaje koji se odnose na federalnu općinu Ustikolina - Foča. Iako je Foča u BiH sinonim za sistematska silovanja nesrpskih žena, ni na jednoj strani bivše općine Foča ne postoji spomen-obilježje koje bi svjedočilo tome - istakao je Ćudić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo