Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 13:30 |

Drugi poziv Interreg IPA CBC programa Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020

FENA Saopćenje

TREBINJE, 21. septembra (FENA) – Drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 promoviran je danas u Trebinju.

Vrijednost projekta je 25,9 miliona eura, a poziv je otvoren do 20. decembra ove godine.

Više od 200 potencijalnih aplikanata dobilo je informacije o cjelokupnom Programu i 2. Pozivu, koji podržava projekte u domenu unapređenja usluga zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite okoliša, obnovljive energije i energetske efikasnosti, razvoja turizma i očuvanja naslijeđa prirode i kulture, te jačanja konkurentnosti i poslovnog ambijenta u programskom području.

Potencijalni aplikanti mogu biti ministarstva, opštine, institucije na lokalnom i regionalnom nivou, regionalne razvojne agencije, strukovna udruženja, organizacije civilnog društva i ostala neprofitna tijela prema pravilima poziva.

Programsko područje obuhvata 12 županija u Republici Hrvatskoj, 109 opština u BiH, te 10 opština u Crnoj Gori, a radi se o području u kojem ukupno živi oko 5,5 miliona ljudi.

Osim dobrobiti za lokalne zajednice u programskom području, Interreg program je prilika i za jačanje kapaciteta za buduće korištenje fondova EU.

Konferenciju su zajednički organizovali Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Direkcija za evropske integracije BiH i Ured premijera Crne Gore – Kancelarija za evropske integracije, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U prvom pozivu Programa za dunavsku regiju više od 8,5 miliona eura za partnere iz BiH

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Vlasti u BiH trebaju uraditi svoj dio posla, za uspješnost pregovora sa EU važan politički konsenzus (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'