Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 12:23 |

Predstavljen idejni projekt 'Kraljeva brda'

FENA Saopćenje

KAKANJ, 21. septembra (FENA) - Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra predstavio je tokom susreta s općinskim načelnikom Vareša Zdravkom Maroševićem idejni projekt "Kraljeva brda" koji bi blago srednjovjekovne bosanske države, ali i prirodna bogatstva na području općina Kakanj, Vareš, Visoko, Ilijaš, Breza, Olovo, Fojnica, Kiseljak i Kreševo doveo, kako je ocijenio, u žižu interesovanja turista i investitora, kao i cjelokupne bh. i šire javnosti.

Kako je saopćeno iz Općine Kakanj, zamisao je da se za ovu inicijativu koja potiče s lokalnog nivoa zainteresiraju viši nivoi vlasti i da "dobije stepen prioriteta kakav imaju autocesta kroz BiH, brza cesta Lašva-Travnik, toplovod Kakanj-Sarajevo i slično".

Prvi korak u realizaciji plana je, kako se navodi, izgradnja brze panoramske ceste Ilijaš-Breza-Vareš-Bobovac-Kraljeva Sutjeska-Visoko-Kiseljak i dalje prema Kreševu, Fojnici i Busovači i spoj sa brzom cestom za Travnik.

Uz panoramsku cestu, najavljeno je dalje, na području spomenutih općina razvijala bi se turistička ponuda u koju bi bili uključeni svi prirodni i kulturno-historijski resursi.

-Prvi red prioriteta mora biti brza ceste Ilijaš-Breza-Vareš-Bobovac-Kraljeva Sutjeska-Visoko-Kiseljak-Fojnica-Busovača i spajanje na brzu cestu za Travnik. Kako sva ova priča ne bi dobila predizborne konotacije mi ćemo načelnike ostalih općina sa inicijativom upoznati odmah nakon izbora. Ovo su veoma veliki projekti, otvaraju turističke potencijale kompletnog područja i stvaraju nove pretpostavke razvoja - rekao je načelnik Mandra.

On je predstavio i projekt izgradnje žičare koja bi omogućila panoramsko razgledanje područja Bobovca.

O potrebi zajedničkog angažmana više općina govorio je i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

-Došli smo do zajedničkog zaključka da trebamo ujediniti snage, ne samo mi iz Vareša i Kaknja, nego i druge općine, jer to je naša zajednička povijest srednjovjekovne Bosne. Trebamo raditi, razmjenjivati iskustva, udružiti zajedničke snage, praviti pritisak prema institucijama koje su nadležne - rekao je Marošević, saopćeno je iz Općine Kakanj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Zuko: Omogućiti korisnicima pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju

Okerić pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije Kasarne ''Mustafa Hajrulahović-Talijan' i uspostavljanja muzeja ARBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!