Bosna i Hercegovina     | 21.09.2018. 09:35 |

Prvi put u KCUS-u - Primijenjena IMRT tehnika u liječenju onkoloških pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu primijenjena je IMRT radioterapijska tehnika koja se koristi u liječenju najtežih onkoloških oboljenja, a njome se omogućava isporuka viših doza zračenja na tumor pri čemu se pošteđuju okolna zdrava tkiva.

Šef Službe za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku Adnan Beganović istaknuo je da je uvođenje IMRT tehnike veliki uspjeh za Klinički centar, dodajući da je ova tehnika prvi put primijenjena kod pacijenta oboljelog od karcinoma prostate.

Pojasnio je da su benefiti ove tehnike neprocjenjivi u liječenju onkoloških bolesnika,  jer se njenom primjenom direktno poboljšava ishod liječenja i istovremeno umanjuju negativne reakcije na radioterapiju.

Šef Klinike za onkologiju Semir Bešlija istaknuo je da su ponosni na dosadašnji rad i pomake koji su urađeni, a dodao je da su predanim radom i nabavkom nove opreme stečeni uvjeti da se IMRT uvede kao jedna od standardnih tehnika radioterapije i u KCUS.

S obzirom da je IMRT bazična napredna tehnika u radioterapiji iz koje su se razvile preostale napredne tehnike, plan je da do kraja oktobra započne primjena i ovih tehnika kao standardnih terapijskih pristupa u radioterapiji, a time će Klinika za onkologiju primjenjivati najviše standarde tretmana bolesnika.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović istaknula je da pacijenti u Bosni i Hercegovini zaslužuju najbolju zdravstvenu uslugu, te da KCUS radi sve da bi se smanjio broj izmiještanja pacijenata na liječenje izvan BiH.

Kako je kazala, nabavkom nove dijagnostičke i terapijske opreme, stručnim usavršavanjem ljekara i medicinskog osoblja stiče se mogućnost uvođenja savremenih tehnika i procedura, a IMRT tehnika znatno će olakšati svim pacijentima, ali i ljekarima koji se bave ovom oblasti medicine, pojašnjavajući da neće više biti oštećenja zdravog tkiva tokom zračenja bolesnika.

- S ponosom ističem da smo najsvjetlija tačka zdravstva u Bosni i Hercegovini, zbog čega smo postali prepoznatljivi u regionu, što dokazuje i povećan interes zdravstvenih centara iz regiona za saradnju - kazala je Izetbegović.

Najavila je da će se u Kliničkom centru truditi pratiti savremene trendove u liječenju bolesnika, te širiti spektar zdravstvenih usluga jer su strateškim usmjeravanjem novca stvorili uvjete za razvoj KCUS-a, te je pokrenut niz pozitivnih promjena koje idu u korist bolesnika, ali i zdravstvenih djelatnika.

- Planiramo nabavku 3T MRI, moguće i dodatnog PET CT aparata i linearnog akceleratora. Naši korisnici moraju brzo i efikasno dobiti uslugu, da bi bio još bolji rezultat njihovog liječenja - zaključila je direktorica Izetbegović, saopćeno je iz Pres-službe Kliničkog centra.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana