Bosna i Hercegovina     | 20.09.2018. 14:34 |

Bh. delegacija na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku sigurnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine Zoran Tešanović izrazio je protivljenje izgradnji skladišta i odlagališta nuklearnog otpada u neposrednoj blizini granice BiH s Republikom Hrvatskom.

U obraćanju na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se ove sedmice održava u Beču naveo je da postoji opasnost da takvo odlagalište može imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Također, u obraćanju predstavnicima država članica, kao i velikom broju predstavnika Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija Tešanović je izrazio zahvalnost IAEA-i za podršku BiH u opremi i obuci bh. kadrova.

Posebno je značajnom ocijenio pomoć u oblasti medicine, ali i podršku veterinarskim laboratorijama u Banjoj Luci i Sarajevu, saopćeno je iz Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.

Izraženo je očekivanje da će ukupna saradnja BiH i IAEA u sljedećem periodu biti nastavljena, ali i intenzivirana na obostranu korist.

Inače, delegaciju BiH na ovoj konferenciji čine predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Odbor IAEA raspravlja o Iranu u jeku napetosti na Bliskom istoku

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'