Kultura     | 20.09.2018. 11:41 |

UNSA ima zapaženo učešće u projektu 'Library Network Support Services'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) – Projekt „Library Network Support Services“ (LNSS) u čijoj je implementaciji Univerzitet u Sarajevu (UNSA) imao zapaženo učešće, zvanično je danas okončan konferencijom koja je održana u Rektoratu UNSA.

Projekt je počeo u oktobru 2015. godine, a prvi susret  partnera je bio 2016. godine od kada se aktivno radilo na realizaciji svih projektom predviđenih aktivnosti.

Partneri projekta su bili iz Evropske unije, država zapadnog Balkana i realizirali su nekoliko ključnih aktivnosti, kao što je organizacija nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, izrada LNSS kurikuluma od osam modula za bibliotekare, nabavka springshare platforme za bibliotekare.

Intencija projekta, kako je kazala koordinatorica projekta za UNSA Lejla Hajdarpašić , je uvezivanje država zapadnog Balkana u  jedinstvenu bibliotečku mrežu koja će i nakon završetka projekta postojati.

- Ono što je u svim ovim aktivnostima našem Univerzitetu u Sarajevu bilo najvažnije je izrada strateških dokumenata za uspješno planiranje i upravljanje u akademskim bibliotekama – kazala je Hajdarpašić.

Temeljni ciljevi LNSS projekta, pojasnila je, su modernizirati biblioteke i poboljšati razinu kompetencija i vještina bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama kroz razvoj inovativnih biblioteka kao podrške obrazovanju i cjeloživotnom učenju.

Također je cilj strukturirati strategiju razvoja bibliotečkog osoblja fokusiranu na poboljšanje standarda i kvaliteta biblioteka u državama zapadnog Balkana (ZB), a kako bi se poboljšao kvalitet bibliotečkih usluga i visokog obrazovanja općenito, te njihova važnost za tržište rada i društvo.

Važno je bilo kroz projekt unaprijediti upravljanje i dostupnost biblioteka u državama zapadnog Balkana kroz strateško planiranje i razvoj politika, te uspostaviti i održavati bibliotečku mrežu s ciljem širenja, održivosti i iskorištavanja rezultata projekta u budućnosti na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Uloga stručnjaka u realizaciji projekta je bila velika, stoga su koordinatori projekta Jerald Cavanagh i  Padraig Kirby,  (profesori Tehnološkog instituta u Limericku iz Irske - nositelj projekta) imali obavezu da koordiniraju sve partnere iz EU i država zapadnog Balkana kako bi se projekt što uspješnije implementirao.

Oni su uspješno okupili partnere projekta, a to su: Transilvanijski univerzitet u Brašovu (Rumunija), Univerzitet na Kritu (Grčka), Poljoprivredni univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet „Fan S. Noli” u Korči (Albanija), Univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet u Prištini, Kosovska Mitrovica, Kosovo (Kosovo under UNSC Resolution 1244/99), Univerzitet Crne Gore (Crna Gora), Univerzitet u Sarajevu (BiH), Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću (BiH), Sveučilište u Mostaru (BiH)..

Projekt Erasmus+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, zvanično završava 14.oktobra ove godine, a ceremonija će biti upriličena u Rektoratu Univerziteta Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana