Stranačke aktivnosti     | 19.09.2018. 15:16 |

Sopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

S obzirom da CIK nije stvorio uslove  za fer i poštene izbore Prva stranka traži njihovo odgađanje sve dok se ne revidira birački spisak.

Posljednja sjednica CIK-a jasno pokazuje nesposobnost i neodgovornost njenih članova koji su pokušali pričom o 150 krivičnih prijava za krađu identiteta sakriti puno veći problem koji se ogleda u činjenici da prema podacima IDEEA postoji preko 300.000 glasača koji nemaju ličnu kartu. Pokušak prebacivanja odgovornosti na druge institucije, bez konkretnih zaključaka jasno ukazuje da je CIK isključivo u funkciji vladajućih stranaka kojima je cilj onemogučiti promjena vlasti u BiH demokratskim metodama. Zato pozivamo sve političke subjekte koji žele fer i poštene izbore da zajedno upute zahtjev CIK-u, OSCE-u, OHR-u i svim drugim nadležnim institucijama za odgađanje općih izbora. U suprotnom mrtvi i fiktivni glasači opet će odlučiti pobjednike izbora. 300.000 fiktivnih glasača je 10 odsto biračkog tijela, u određenim kalkulacijama može donijeti i do 10 mandata u državnim i entitetskim parlamentima što na slabiju izlaznost može promijeniti rezultate izbora čak i preko 20 odsto.

Vrijeme je da OHR konačno počne raditi svoj posao i zaštiti građane BiH od izbornih prevara kojima se na nagrublji način suspenduje demokratija i stvarna volja birača. OHR treba da suspenduje članove CIK i imenuje nove. Njihov zadatak bio bi da uz međunarudnu superviziju i uključivanje predstavnika svih političkih partija, kao i određenog broja predstavnika NVO podhitno revidiraju birački spisak i osiguraju fer,poštene i transparentne izbore..

Pozivamo Tužilaštvo BiH da se pod hitno uključi u cijeli slučaj i da do okončanja revizije izuzme biračke spiskove, jer postoji osnovana sumnja da u BiH godinama djeluje organizovana izborna mafija. U tom smislu obaveza Tužilaštva je da provede istragu i utvrdi odgovornost ne samo CIK-a, već i policijskih agencija koje izdaju lične karte, kao i odgovornih u matičnim uredima koji manipulišu podacima u cilju kreiranja izborne volje građana.Na kraju pozivamo građane da podignu svoj glas i ne dozvole novu izbornu prevaru.Podatak o 3,1 miliona izdatih ličnih karata, 3,35 miliona glasača, i 3,5 miliona stanovnika po zadnjem popisu jasno i nedvosmislenu ukazuju na nelogičnosti koje bi svugdje u svijetu osim u BiH bile alarm za hitnu akciju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Prva stranka

Saopćenje za javnost Prve stranke

Saopćenje za javnost Prva stranka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'