Ekonomija     | 18.09.2018. 13:17 |

Pred Zeničanima dvodnevni Sajam organske proizvodnje

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. septembar (FENA) - Savez organsko Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Zenice, danas i sutra na Trgu Alije Izetbegović u Zenici organizira Sajam organske proizvodnje na kojem posjetioci mogu kupiti razne poljoprivredne proizvode.

Proizvode su izložili i na prodaju ponudili proizvođači iz svih krajeva Federacije BiH.

- Organski sektor može da bude budućnost BiH, može doprinijeti stabiliziranju poljoprivredne proizvodnje, ne samo u BiH nego i regionu. BiH ima resurse za ovu poljoprivrednu proizvodnju i datu novu vrijednost proizvodu, možemo da idemo na tržište - kazao je predsjednik Saveza organsko FBiH Sead Herceg.

Novitet je, kazao je Herceg, što su uveli da što više proizvođača iz sredina u kojima se održavaju ovi sajmovi izlažu svoje proizvode.

- Ove godine imamo 16 izlagača iz Zenice, koji su brendirali svoju proizvodnju. Jako nam je drago što imamo novih proizvođača koji ulaze u ovaj sektor. Mi želimo, kroz ove manifestacije, da poručimo donosiocima odluka da poljoprivredna proizvodnja nema profita i da je trebaju stimulisati i podsticati, jer mi proizvodimo hranu - poručuje Herceg.

Posebno su, kazao je, važni organski proizvođači koji proizvode hranu traženu i na svjetskom tržištu. Na domaćem tržištu svoje proizvode, ipak, prodaju po cijeni proizvoda proizvedenih konvencionalnim metodama.  

- Naš kupac nema mogućnost da plati više, ali mi ćemo iza 15. oktobra formirati konzorcij organskih proizvođača. Pravimo paletu organskih proizvoda koji će ići za ino-trište. Ove ćemo godine plasirati proizvode na tržište Rusije i u Dubai. Cilj je da i na taj način pomognemo poljoprivrednicima - najavljuje Herceg.

Organski proizvođači će promociju svojih proizvoda imati u četvrtak u Travniku, na 11. sajmu zdravlja mladih, a u petak u Bugojnu na Regionalnom sajmu poljoprivrede i eko-turizma.

Predstavljanje proizvoda u ovoj godini završit će u ponedjeljak, 24. septembra, na sajmu u Visokom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Danas i sutra održavaju se 16. dani organske proizvodnje "Grad Zenica 2022"

AS Holdingu grand prix na 25. generalnom BH sajmu 'ZEPS' u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana