Bosna i Hercegovina     | 18.09.2018. 11:36 |

Deminirano oko 60.000 m2 u naselju Kamenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. septembra (FENA) - Deminerski bataljon – Vod za deminiranje vojnih objekata Oružanih snaga BiH, metodom tehničkog izviđanja, deminirao je oko 60.000 m2 rizične površine u naselju Kamenica, gdje je pronađeno 11 minsko-eksplozivnih sredstava.

- Radovi na deminiranju zadatka „Gora – Miljev vrat“ započeli su u maju s ciljem deminiranja lokacije za koju su postojale indicije da je zagađena protivpješadijskim minama, koje su postavljene tokom rata u BiH. Završetkom ovog zadataka bit će zaokružena jedna cjelina koja se nalazi između teritorija općina Vogošće i Ilijaša prema naselju Solakovići - rekao je pomoćnik načelnika za CZ Općine Vogošća Nermin Hajro. 

Na primopredaji deminiranog lokaliteta pripadnici Oružanih snaga BiH istakli su odličnu saradnju sa predstavnicima Općine Vogošća. Iz nadležne Općinske službe nadaju se da će i u buduće imati podršku i pomoć Oružanih snaga i njihovih deminerskih bataljona.

Prema zvaničnim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH, na području Vogošće postoji još oko 4.000.000 m2 rizične površine.

Jedan dio se nalazi na granici između Općina Vogošća i Ilijaš, drugi dio od naselja Kremeš prema lokalitetu Motke, a rizična površina se nalazi i na brdu Žuč i unutar Industrijske zone Pretis, saopćeno je iz Općine Vogošća.       

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Helez-McGahа: Intenzivirane aktivnosti na realizaciji Pregleda odbrane i plana modernizacije OSBiH

Oficiri Vojske Sjedinjenih Američkih Država posjetili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom