Magazin     | 18.09.2018. 11:31 |

World Press Photo po 17. put u Beču

FENA Saopćenje

BEČ, 18. septembra (FENA) - Bečka foto galerija WestLicht i ove godine od 14. septembra do 21. oktobra predstavlja najbolje novinske fotografije iz protekle godine. Izložba je ujedno i svojevrsni osvrt na događanja u svijetu u 2017. godini, a fotografije se odabiru prema njihovoj sadržajnoj vrijednosti te kreativnosti.

Nagradu od 1955. godine dodjeljuje World Press Photo Foundation, neovisna platforma fotografskog novinarstva koja ima sjedište u Amsterdamu, a članovi devetnaestočlanog žirija izmjenjuju se svake godine.

U okviru ovogodišnjeg natjecanja priloženo je 73.044 fotografija iz različitih područja - politika, društvo, sport i priroda. Na natječaj su se ove godine prijavila 4.548 profesionalna fotografa iz čak 125 zemalja svijeta, a žiri je nagradio njih 42.

Najboljom fotografijom 2017. godine proglašena je fotografija fotografa francuske novinske agencije Agence France-Presse, Ronalda Schemidta.

Fotografija, nastala 3. maja 2017. godine, prikazuje naime muškarca s maskom koji gori u plamenu vatre uslijed eksplozije motora na protestima protiv ustavnih reformi predsjednika Venecuele Nicolasa Madure.

- Fotografija je skoro klasična, ali sa veoma neposrednom energijom i dinamikom. Boje, pokreti, sve se odlično uklopilo, slika posjeduje snagu - izjavila je predsjednica žirija Magdalena Herrera.

Dominantne teme ovogodišnjeg natječaja su razbuktani nacionalizam u SAD-u, protesti protiv vlade Maduro u Venecueli, u javnosti potisnuta kriza Rohingya u Mijanmaru, borbe na sjeveru Iraka i sudbina izbjeglcia po njihovom dolasku u Evropu. Nova kategroija natječaja je "Environment" u kojoj se radi o uticaju ljudske civilizacije na okoliš, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana