Ekonomija     | 17.09.2018. 15:29 |

U Bugojnu održana manifestacija „Dani polja hibrida kukuruza“

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 17. septembra (FENA) - Manifestacija "Dani polja hibrida kukuruza“ održana je danas na lokaciji Vučipolje-Kandija, a okupila je veliki broj poljoprivrednih proizvođača, za koje je organizirana prezentacija o svojstvima hibrida kukuruza, koji su zasijani na oglednim poljima u tom dijelu Bugojna.

Događaj je organizirala Općina Bugojno, u saradnji s Federalnim zavodom za poljoprivredu iz Sarajeva, Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada, BC-institutom za oplemenjivanje bilja Zagreb, te sjemenskim kućama KWS, Pioneer i Singenta.

Stručna saradnica u Službi za poljoprivredu Općine Bugojno Bahira Abdibegović i agronom Šefik Abazović istakli su da je manifestacija "veoma značajna za poljoprivrednike i stočare, jer im nudi saznanja o najnovijim trendovima kada je u pitanju upotreba hibrida u sadnji kukuruza“.

-Trebamo se više okrenuti poljoprivredi, jer kroz ulaganja u njen razvoj doprinosimo zajednici. Vjerujem da će nova saznanja doprinijeti da sačuvamo naše sjeme i kukuruz koji imamo na ovim prostorima i da ćemo imati veću podršku viših nivoa vlasti - kazao je načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.

Uručene su nagrade poljoprivrednim proizvođačima, koje su za ovu priliku obezbijedili predstavnici pojedinih sjemenskih kuća, te drugi sponzori.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana