Bosna i Hercegovina     | 17.09.2018. 14:47 |

Kazazović:Poziv sindikatu obrazovanja da odustanu od štrajka i nastave pregovore

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) -  Ministar za obrazovanje i kulturu Kantona Sarajevo Elvir Kazazović izjavio je da se fizički ne može spriječiti da sutra dođe do štrajka upozorenja u vrtićima JU Djeca Sarajeva i u 68 osnovnih škola.

- Pozivamo Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da to ne radi i da idemo dalje na pregovore u srijedu. Ako dođe do kašnjenja ili prekida, u skladu sa zakonskim osnovana bit će tuženi odgovorni, jer nemaju pravo određivati početak radnog vremena -  rekao je Kazazović.

Sindikat je najavio da će se djeca u vrtićima primati od 9 sati ujutro, a učenici u školama od 9:35 sati. Roditeljima i učenicima Sindikat je uputio izvinjenje navodeći da je štrajk jedini način putem kojeg moraju tražiti ispunjenje zahtjeva, a to je povećanje osnovice.

- Raspoloživost sredstava diktira povećanje osnovica. Zagovarao sam da to povećanje ide na 305 KM i mislim da u pregovorima postoji mogućnost da se pregovara o tome. Moj argument za to je da postoji bojazan da, na insistiranje nekih lokalnih zajednica, nivo obrazovanja pređe na lokalne zajednice jer imaju veće plaće. To postaje mamac za prosvjetne radnike da se i oni počnu opredjeljivati, a to bi bilo pogubno za obrazovanje. Pokušavamo da s predstavnicima sindikata dogovorimo sve - rekao je Kazazović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo