Ekonomija     | 15.09.2018. 15:50 |

Otvoren obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji Zavoda za hranu

FENA Saopćenje

LIVNO, 15. rujna (FENA) - U Livnu je u subotu otvoren obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije (HBŽ).

Ovom prigodom ravnateljica Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a Orjana Semren nazočne je upoznala o aktivnostima koje su poduzete i koje treba poduzeti u sljedećem razdoblju kako bi se Zavodu za hranu i veterinarstvo tijekom 2019. godine, po završetku postupka akreditacije i dobivanja potrebnih ovlaštenja i odobrenja od nadležnih institucija uspostavili suvremeni na europskom tržištu konkurentni laboratoriji koji će provoditi standardizirane i verificirane analitičke i dijagnostičke metode ispitivanja.

Zavod za hranu i veterinarstvo ustrojbena je jedinica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije osnovan je Zakonom o dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijske uprave 2009. godine, ali konkretne aktivnosti na stavljanje u funkciju počele su 2016. godine.

Semren je kazala, među ostalim, kako je obnavljanju objekta i opremanju Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a laboratorijskom opremom, informatičkom opremom i uredskim i laboratorijskim namještajem uloženo cca 1.500.000,00 maraka iz županijskoga proračuna. 

Opremljena je Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dva laboratorija Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a.

Laboratorij za mikrobiologiju i kakvoću sirovoga mlijeka opremljen je automatiziranim uređajima za analizu sirovog mlijeka i dodatnom opremom u vrijednosti 1.080.000,00 maraka, a sredstva za nabavu osigurana su također iz županijskoga proračuna. 

Opremu laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode u vrijednosti od 200.000,00 maraka donirala je Češka razvojna agencija.

Tijekom 2019. godine planiramo opremiti potrebnom opremom i pripremiti za akreditaciju Laboratorija za dijagnostiku zaraznih, parazitarnih i drugih bolesti životinja, a eventualno i Laboratorij za fizikalno kemijske analize hrane i vode.

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić prigodom svečanog otvaranja, je rekao kako ga veseli što je u vrlo kratkom roku na otvorenju Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a.

U Zavodu za hranu i veterinarstvo u ovoj godini planirano je upošljavanje 12 osoba srednje i visoke stručne spreme od koji je 7 već započelo s radom.

-Ovo je jedan od pokazatelja da Vlada radi kvalitetno i ono što je cilj je borba za narod ove županije. Vlada će osigurat sredstva iz Proračuna za 2019. godinu kako bi se dovelo do završetka same zgrade i nabavila oprema kako bi se krenulo punim kapacitetom rada. Sredstva koja su se prijašnjih godina izdvajala za pripadajuće usluge kontrole i analize od sada će ostajati u HBŽ-u, a samim time Zavod bi u budućnosti trebao biti samoodrživ- naglasio je Jozić.

Na svečanom otvaranju obnovljenog objekta i opremljenih labaratorija Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ-a nazočili su, uz ostale, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, ministar MUP-a Darinko Mihaljević i gradonačelnik Livna Luka Čelan, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo