Ekonomija     | 14.09.2018. 20:36 |

Messer otvorio novo postrojenje CO2 u Sočkovcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Najveća svjetska kompanija za proizvodnju plinova, Messer Group, koja u Bosni i Hercegovini posluje u tri svoja društva (Messer Mostar Plin, Messer BH Gas i Messer Tehnoplin) danas je otvorila svoje postrojenje Sočkovac 2  u  opštini Petrovo.

Prvo postrojenje CO2 u u Sočkovcu je otvoreno prije šest godina i pokazalo se uspješnim ali kapacitetno nedovoljnim za sve potrebe bh. tržišta.

Stoga je izgrađen novi pogon CO2 sa kapacitetom 2000 kg CO2 na sat i sve količine su unaprijed prodane.

Svečanu vrpcu su presjekli generalni direktor Messer BH Gasa g. Valentin Ilievski zajedno sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske g. Petrom Đokićem i pustili u rad ovo postrojenje.

«Prvobitno smo investirali u pogon prije šest godina. Svi proizvodni kapaciteti su rasprodani pa smo se odlučili za novu investiciju od pet miliona KM u opremi i milion u građevinskim zahvatima i objektima. S novim postrojenjima smo udvostručili proizvodnju CO2 i već sada imamo veliki interes da i sva proizvodnja drugog pogona bude rasprodana. Jako nam znači podrška u vidu korektne saradnje administracije RS i resornog ministarstva sa Messerom. Kao strani investitor mnogo nam znači korektnost i neusporavanje procedura a vjerujem da je to odličan znak i za druge strane i domaće investiture - istakao je prilikom otvorenja generalni direktor Messer BH Gasa g. Valentin Ilievski.

Ministar Đokić je naglasio kako se saradnja s Messerom odvijala bez teškoća, uz mnogo obostranog razumijevanja i korektnosti.

-  Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu je dodijelila koncesije i maksimalno pojednostavila procedure u skladu sa propisima RS i BiH. Drago nam je što je Messer nakon investicije otprije šest godina odlučio da nastavi investirati u pogon u Sočkovcu. Strani investitor koji je do sada u BiH uložio više od 100 miliona eura je naš ozbiljan partner i zahvalni smo što su i oni u nama vidjeli ozbiljnog partnera za stvaranje poslovnog okruženja - rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Posebno je interesantno  okupljanje na «Ajvarijadi» u Sočkovcu, gdje u krugu fabrike CO2 uzgajaju paprike i svake godine proizvode vlastiti ajvar.

I danas su se okupili svi Messerovci od Mostara preko Zenice, Sočkovca do Banje Luke i Bihaća učestvujući u akciji pravljenja ajvara od domaćih paprika.

Iz četiri plastenika Messer u Sočkovcu godišnje ubere oko pet tona paprika, od čega uposlenici prave tokom druženja ajvar za sebe i goste, navode iz  kompanije Messer BH Gas.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mirjana Vuković preuzima upravljanje nad sve četiri Messerove kompanije u BiH

Dedić: Komisija će posjetiti rezervnu punionicu kiseonika u Zenici

Messer - Za saniranje štete trebat će pet do sedam dana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo