Kultura     | 14.09.2018. 14:43 |

Svečano obilježen Dan Bosne Srebrene – Uzvišenje svetoga Križa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.septembra (FENA) – U svetištu sv. Nikole Tavelića u Sarajevu upriličeno je danas svečano misno slavlje u povodu Dana provincije Bosne Srebrene, a svetu misu predvodio je otac provincijal fra Jozo Marinčić u koncelebraciji s vikarom provincije, članovima definitorija i gotovo svim gvardijanima franjevačkih samostana Bosne Srebrene.

Misno slavlje započelo je svečanim ophodom kroz oratorij sv. Nikole na Kovačićima, nakon kojega je započelo misno slavlje.

Uz čestitke vjernicima, Fra Jozo je kazao kako franjevci Bosne Srebrene zajedno s pukom kojemu služe, nose križeve svakodnevnice: gubitka stanovništva, odlaska mladih ljudi te razne druge križeve, životne probleme.

Naglasio je da strpljivo podnošenje križeva donosi milost koju Bog daje onima koji nose svoje križeve, te da je cilj svakoga kršćanina suobličiti se Kristu. Posebno Kristu raspetomu, kako je to činio sveti Franjo Asiški.

Nakon misnih čitanja i proglašenoga ulomka evanđelja, nazočnima je homiliju uputio fra Petar Jeleč, vikar Bosne Srebrene, koji je pored ostalog naglasio kako se danas Kristovu križu izgubio svaki trag – jednako kao i Kovčegu saveza iz Staroga zavjeta.

Osvrnuvši se na misna čitanja, osobito na evanđeoski ulomak, fra Petar je nadalje naglasio kako je Isus pozvao svoje učenike neka svatko nosi svoj križ.

Nakon euharistijskoga slavlja, koje je liturgijskim pjevanjem animirao fra Emanuel Josić, druženje je nastavljeno u auli svetišta svetoga Nikole Tavelića zajedno s okupljenim Božjim pukom.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena službeno se naziva Provincija Uzvišenja svetoga Križa Bosne Srebrene. Iz toga se iščitava kako je današnji blagdan također dan Provincije.

Uobičajeno je da franjevci ove franjevačke redodržave toga dana održavaju godišnji susret koji se u franjevačkoj tradiciji zove Kapitul na rogožinama, a povijest ovoga susreta seže još u vrijeme svetoga Franje Asiškoga. Ove godine taj će kapitul u Bosni Srebrenoj zamijeniti izvanredni susret braće s Generalom franjevačkoga reda.

Kako je iz FMC Svjetlo riječi najavljeno, fra Michael A. Perry posjetit će Bosnu Srebrenu od 23. do 28. septembra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U štampi knjiga Zdenka Lešića 'Razgovor s precima'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta