Magazin     | 14.09.2018. 11:38 |

Rambo Amadeus pred 'Koncert za rijeke Balkana': Nova ideologija je ekologija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. septembra (FENA) - Dajući svesrdnu podršku kampanji za zaštitu rijeka na Balkanu, nakon samo par mjeseci Rambo Amadeus ponovo će nastupiti u Sarajevu zajedno sa Damirom Imamovićem, Edom Zari i Tamarom Obrovaci na "Koncertu za rijeke Balkana" koji će biti održan 29. septembra na Trgu djece Sarajeva. 

Rambo Amadeus, osim po muzici, poznat je i po ekološkoj osviještenosti, ali i aktivnostima na zaštiti prirode.

- Odazvao sam se da sviram na ovoj manifestaciji iz dva razloga. Vidio sam na nekoliko mjesta na Balkanu kako se čitav vodotok rijeke prekida i voda preusmjerava u cijevi, ostavljajući samu rijeku i okolinu bez života. Čovječanstvo u cjelini mora da razumije da mi moramo da ostavimo našoj djeci i unucima šansu da opstanu, a jedini način da im to omogućimo je da im ostavimo sačuvanu prirodu - rekao je Rambo.

Istakao je da neće pomoći ni luksuz, ni novac, ni skupa auta, ni računi u banci ako ne budemo sačuvali biodiverzitet, jer čovjek bez ostalih živih bića koje polako ali temeljno u trci za profitom istrebljuje, nema na planeti nikakve šanse.

- Na kraju, planeta Zemlja će kako god okrenemo opstati, samo je pitanje da li će i Homo sapiens, ukoliko ne promijeni svoj karakter, uspjeti u tome - naglasio je Rambo. 

Kao drugi razlog zašto učestvuje naveo je činjenicu da živimo u društvu u kojem je uništena svaka dosadašnja ideologija i mladi ljudi traže novu ideologiju, nešto što će im dati puni smisao postojanja.

- Ta nova ideologija svakako je ekologija, i ona ne poznaje nikakve ni državne, ni nacionalne ni vjerske granice i razlike između ljudi. Ja, dakle, dolazim da pomognem da se ta nužna, neophodna ideologija za opstanak Homo sapiensa prije svega osvijesti, ustanovi, a zatim i prihvati - potcrtao je Rambo Amadeus.

Koncert četvoro umjetnika organizovan je kao dio kampanje "Sačuvajmo plavo srce Evrope" koja ima za cilj zaštitu najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i provode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Ulaz na kocert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Domu mladih Skenderija, saopćili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rambo Amadeus primio posebno priznanje DORF-a za doprinos undergroundu

Koncert Ramba Amadeusa u povodu 67. rođendana Pozorišta lutaka u Mostaru

Rambo Amadeus pred 'Koncert za rijeke Balkana': Nova ideologija je ekologija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom