Svijet     | 13.09.2018. 17:29 |

Odobreno premještanje posmrtnih ostataka diktatora Franca iz mauzoleja

FENA Internet

MADRID, 13. septembra  (FENA) - Španski parlament je u četvrtak odobrio premještanje posmrtnih ostataka diktatora Francisca Franca iz mauzoleja pored Madrida gdje je pokopan prije 43 godine.

Zakon su podržali Socijalisti, Podemos i manje regionalne partije sa 176 glasova za, dok je 165 bilo uzdržanih i dva glasa protiv, prenio je Reuters.

Od glasanja se suzdržala najveća opoziciona stranka, konzervativna Narodna stranka te stranka centra Građani.

Dolina palih, 40 kilometara sjeverno od Madrida, mjesto je na kojem se nalaze posrmrtni ostaci suprotstavljenih republikanaca i nacionalista ubijenih u Španskom građanskom ratu od 1936. do 1939. godine. Zasad je nepoznato gdje će biti premješteni ostaci generala Franca koji je upravljao Španijom od pobjede u ratu do smrti 1975.

Njegovi unuci kao i udruga Fondacija Francisco Franco bili su najavili pravnu borbu kako bi posmrtni ostaci ostali ondje.

Socijalistička vlada smatra da Franco ne smije biti na mjestu gdje su pokopane žrtve dviju strana jer on nije bio žrtva, umro je prirodnom smrću te da se ondje nalaze i žrtve njegovog režima. Također smatraju da Dolina palih, nad kojom se uzdiže 150 metara visoki križ, veliča Francov režim.

„Diktator ne može biti u mauzoleju kojeg  finansira država“, istaknula je potpredsjednica vlade Carmen Calvo tokom parlamentarne rasprave u četvrtak. „Neće biti pravde i mira dok je Franco ondje sa svojim žrtvama“, dodala je.

Španski socijalisti su se prije tri mjeseca vratili na vlast, prvi put nakon 2011. godine, nakon što je zbog korupcije bilo izglasano nepovjerenje konzervativnoj vladi. Nakon toga su u parlament poslali prijedlog nadopune Zakona o istorijskom sjećanju, donesenog 2007. a koji priznaje žrtve građanskog rata i kasnijeg režima. I dok je raniji zakon nalagao uklanjanje simbola iz tog razdoblja s javnih površina, nadopuna je uključila premještanje Francovih ostataka.

Konzervativci su se obrušili na socijaliste jer su to pitanje riješili po brzom postupku, kakvim se inače rješavanju hitni slučajevi. Također su nazvali „sramotnim“ najavu osnivanja komisije za utvrđivanje istine o ratu i režimu nakon njega za koju drže da neće biti objektivna. Napominju i kako su od uvođenja demokratije 1978. godine socijalisti bili najduže na vlasti te da su tek sada odlučili maknuti Francove ostatke.

„Ovo je dimna zavjesa kako bi vlada prikrila svoju nesposobnost i nemogućnost da rješava važne probleme u zemlji“, rekao je José Manuel Villegas, zastupnik stranke Građani.

Vladajuća Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) ima manjinsku vladu od 84 od 350 zastupnika no u izglasavanju nepovjerenja bivšem konzervativnom premijeru Marianu Rajoyu bile su ju podržale lijeve stranke Podemos i Ujedinjena ljevica te regionalne stranke Katalonije i Baskije. Te su stranke glasale i za micanje Francovih ostataka.

„Bilo je i vrijeme. Fašizam nije prošlost, a s njim koketiraju Pablo Casado i Albert Rivera, lideri Narodne stranke i Građana“, rekao je Pablo Iglesias, vođa Podemosa.

Vlada do kraja godine želi premjestiti Francove posmrtne ostatke a ako se njegovi nasljednici, odnosno njegova porodica, ne izjasne u idućih petnaest dana vlada će odrediti mjesto na koje će biti premješteni.

Odluka je izazvala podijeljena mišljenja stanovnika. Španski građanski rat bio je najveća tragedija u povijesti zemlje pa neki smatraju da nije potrebno otvarati stare rane dok drugi tvrde da još uvijek nisu poznate sudbine svih žrtava. Istovremeno se nastavljaju iskopavanja jama gdje se pretpostavlja da se nalaze deseci hiljada neidentificiranih osoba iz rata te ostaci protivnika poslijeratnog režima.

Gotovo 500.000 vojnika i civila poginulo je tokom španskog građanskog rata, dok je tokom Francove vladavine od 1939. do 1975. godine na desetine hiljada ljudi, njegovih protivnika, ubijeno ili zatvoreno.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Katalonski separatista Puigdemont objavljuje namjeru o kandidaturi za predsjednika nemirne regije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!