Ekonomija     | 13.09.2018. 15:08 |

U Brčkom otvoren 12. međunarodni sajam pčelarstva i opreme

FENA Saopćenje

BRČKO, 13. rujna (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u četvrtak je na Trgu mladih u Brčkom otvorio 12. međunarodni sajam pčelarstva i opreme, na kojem sudjeluje oko 60 izlagača.

Milić je ocijenio kako je Vlada Brčko distrikta BiH napravila pomak u oblasti pčelarstva u smislu povećanja poticaja po košnici, koji je, kako je kazao, mnogo veći nego u okruženju.

 - Po jednoj košnici pčelari u Distriktu dobivaju 30 maraka, što je mnogo više nego u okruženju. Mi na prostoru Distrikta imamo oko 11 tisuća košnica za koje se dobiva poticaj na ovaj način, tako da je to pokazatelj ukupnog odnosa prema toj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Ono što je za nas bitno jeste to da se na ovaj način i kroz ovakav sajam promovira zdrava ishrana kao i kvaliteta meda. Na našim je pčelarima da svojom kvalitetom i s ovako ograničenim količinama meda pokušaju izaći na tržište izvan BiH, a Vlada Distrikta će svakako i na tom polju pomoći - kazao je Milić.

Ove će godine, dodao je, Vlada Distrikta početi s programom samozapošljavanja u poljoprivredi što će, kako je naglasio, biti prilika i za ljubitelje pčelarstva da se aktiviraju i pokrenu biznis.

 - Za ovaj program izdvojeno je oko 500.000 maraka. Siguran sam da će se netko od naših sugrađana prepoznati u pčelarstvu, gdje će imati priliku za svoj poslovni angažman i za samozapošljavanje - kazao je Milić.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovao je i Zoran Gajić, predstojnik Odjela za poljoprivredu, koji je najboljim pčelarima uručio pokale.

On je naglasio kako će se kroz zakonska rješenja regulirati i druga pitanja i problemi s kojima se susreću pčelari na području Brčko distrikta BiH.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma današnji događaj uveličali su i mališani iz vrtića.

 Sajam se održava pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH u organizaciji Udruge pčelara "Matica", Udruge pčelara "Pčela", Gornji Rahić, i Udruge pčelara "Brčko".

 Za sve posjetitelje sajam će biti otvoren tri dana, odnosno do 15. rujna.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'