Kultura     | 13.09.2018. 10:45 |

'Viva Film Festival' otvoren filmom 'Saraj'vo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. septembra (FENA) - Međunarodni "Viva Film Festival" ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog filma otvorio je sinoć u Art kinu Kriterion u Sarajevu film "Saraj'vo" Mustafe Mustafića.

Dobrodošlicu gostima i prijateljima na 4. Viva Film Festival, koji se održava pod motom "Jedan festival - svi gradovi", poželio je direktor Festivala Ratko Orozović koji je ukazao na važnost projekta i naglasio da je Festival stasao i prohodao te da će biti sve čvršći i veći.

Podršku Festivalu dao je i visoki predstavnik u BiH i počasni predsjednik Savjeta Festivala Valentin Inzko koji je, pored ostalog, istakao da ga raduje sinergija i saradnja mladih u BiH kroz festivalske aktivnosti.

U Art kinu Kriterion i 11 festivalskih centara jučer su upriličene projekcije filmova iz kategorije ekološki film, dok su danas na rasporedu ostvarenja iz kategorije turistički film.

Osim centralne manifestacije u Sarajevu, projekcije će biti upriličene u još 11 bh. gradova: Vitezu, Orašju, Ljubuškom, Bihaću, Prijedoru, Goraždu,  Mostaru, Vitezu, Varešu, Kaknju, Puračiću i Kreševu.

Na Festival je prijavljeno 1.550 filmova iz 110 država a u zvaničnu selekciju je ušlo 119 filmova, po 33 filma iz kategorija ekologija, religija i turizam, te 20 omladinskih filmova, koje su tokom prethodne godine napravili mladi filmejkeri iz BiH na radionicama Viva škole filma "Od ideje do realizacije dokumentarnog filma", saopćeno je iz Pres službe Viva Film Festivala.

Festival će trajati do 16. septembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren 7. Viva film festival, danas projekcija u kategoriji ekološki film

Grand Prix Viva film festival dobio Andrea Russella za film “Naše korijenje”

Drugi dan 4. Viva film festivala - Visoko postaje novi festivalski centar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo