Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 16:20 |

Kožul: Berlinski proces podstakao unapređenje regionalne ekonomske saradnje

FENA Saopćenje

LONDON/SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Predrag Kožul, koji u Londonu učestvuje u radu međunarodnog parlamentarnog seminara o zapadnom Balkanu, danas je bio učesnik panel diskusije u okviru sesije o ekonomskoj saradnji država tog regiona.

U istupu Kožul je naglasio važnost Berlinskog procesa, kao i rezultata ovogodišnjeg londonskog samita te političke i ekonomske inicijative za sve države zapadnog Balkana.

Po njegovim riječima Berlinski proces podstakao je unapređenje regionalne ekonomske saradnje zemalja zapadnog Balkana, posebno u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Kožul je, također, podvukao i važnost pitanja sigurnosti  za razvoj ekonomije i privlačenje stranih investicija u sve zemlje zapadnog Balkana, te upozorio kako je u cijelom regionu potrebno zaustaviti odlazak mladih u države Evropske unije.

Govoreći o predstojećim Općim izborima u BiH, Kožul je, u kontekstu bržeg ekonomskog razvoja, rekao da se nada da će u BiH nakon izbora biti osigurati politička stabilnost zakonodavne i izvršne vlasti, kao i potpuna funkcionalnost državne uprave, spremne da odgovori izazovima procesa evropskih i evroatlantskih integracija.

Drugog dana međunarodnog parlamentarnog seminara u Londonu, kojeg je organizovala grupa poslanika koja Britanski parlament predstavlja u IPU, raspravlja se i o pitanju sigurnosti te konkretnim oblicima saradnje država zapadnog Balkana, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta