Kultura     | 12.09.2018. 14:37 |

Novu umjetničku sezonu Narodnog pozorišta otvara opera 'Hasanaginica'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) u novoj će umjetničkoj sezoni 2018/2019. ponuditi brojne zanimljive i nove sadržaje poklonicima kulturnih sadržaja, a otvorit će je 15. septembra opera "Hasanaginica" Asima Horozića.

Vršilac dužnosti direktora NPS Izudin Bajrović, v.d. direktorice Opere Adema Pljevljak-Krehić, v.d. direktora Drame Ermin Sijamija i v.d. direktorica Baleta Belma Čečo na današnjoj su konferenciji za medije izrazili nadu da će ljubitelji i poštovaoci baleta, opere i drame imati priliku da uživaju u najboljim umjetničkim ostvarenjima.

- Nadam se da će nova umjetnička sezona biti kvalitetna i dinamična, na radost svih nas koji pokušavamo da ostvarimo svoju misiju, a prije svega na radost publike za koju očekujemo da će posjećivati i sa uživanjem pratiti rad Narodnog pozorišta Sarajevo – kazao je Bajrović.

Drama NPS u novoj će sezoni ponuditi četiri premijerne izvedbe. Prva od njih je "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" Džemaludina Latića u režiji Tanje Miletić-Oručević, a bit će izvedena 27. oktobra.

Najavljene su i premijere drame "Kavkaski krug kredom" Bertolda Brehta u režija Paola Madjelija, "Snijeg" Orhana Pamuka u režiji Dine Mustafića te "Ponornica" Skendera Kulenovića, čije su izvedbe planirane naredne godine u martu, maju i oktobru.

U okviru repriznog repertoara na programu je 11 predstava, dok će na Maloj sceni publika moći gledati "Leptir" i "Sastanak na vrhu".

Opera NPS će, nakon predstave "Hasanagica", 9. oktobra prirediti i Mozartovu "Čarobnu frulu", dok će 30. oktobra na repertoaru biti koncert W.A. Mozarta "Requiem". Bit će izvedeno i devet repriznih opera i koncerata sa redovnog programa.

Premijera baleta Marjana Nećaka "Okovani prometej", za koju liberto, koreografiju i režiju potpisuje Belma Čečo-Bakrač bit će upriličena 10. novembra.

U povodu Međunarodnog dana plesa, Balet NPS-a je pripremio i baletnu predstavu Čajkovskog "Uspavana ljepotica" u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića, a predstava će biti izvedena 29. aprila sljedeće godine. U okviru repriznog programa na repertoaru će biti sedam baletnih predstava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sceni NPS u subotu praizvedba predstave 'Jedan je Muhammad Ali' u režiji Dine Mustafića

Dan otvorenih vrata u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom 1. novembra, Međunarodnog dana baleta

KK Radnički Goražde novu sezonu A1 lige FBiH otvara sutra sa ekipom IUS Wolves Ilidža

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana