Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 14:01 |

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona održao jednosatni štrajk upozorenja

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 12. septembra (FENA) - Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas je održao najavljeni jednosatni štrajk upozorenja. Između ostalog, zatražena je isplata dugovanja koja nemaju karakter plata, te dosljedna primjena Kolektivnog ugovora, potpisanog u februaru ove godine.

- Ne tražimo ništa što je protuzakonito, s obzirom na to da je Kolektivni ugovor potpisan u skladu sa Zakonom o radu, koji je predvidio da se može steći veće pravo od onog garantovanog istim zakonom. Također, s razlogom tražimo preusmjeravanje financijskih sredstava za zaštitu prilikom rada s migrantima, kao i za adaptaciju neuslovnih prostorija u kojima radimo i boravimo. Doslovno, tražimo da nam se obezbijede minimalni potrebni uslovi za rad - rekao je predsjednik Sindikata Mahmut Alagić.

U Sindikatu policije USK tvrde da ih još niko iz Kantonalne vlade nije kontaktirao, dok ministar unutrašnjih poslova Anel Ramić kaže da se intenzivno radi na rješavanju problema.

- Samo jednom od zahtjeva trenutno ne možemo udovoljiti. To je vezano za koeficijent državnih službenika, gdje na godišnjem nivou dolazi do povećanja od 40.000 maraka. Ti koeficijenti idu preko Zakona o platama u Federaciji BiH i oni se moraju smanjiti kako bi bili ujednačeni za sve državne službenike na području Unsko-sanskog kantona. Nadam se da ćemo u ovim pregovorima imati i određeno razumijevanje predstavnika Sindikata, kako bi svi imali ujednačenu platu - istakao je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Iz Sindikata policije USK najavili su da će o daljim koracima u borbi za svoja prava, ne isključujući ni generalni štrajk, odlučiti Upravni odbor narednih dana. Građanima su još jednom poručili kako ni u tom slučaju nemaju razloga za brigu i da to neće uticati na sigurnosnu situaciju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom