Ekonomija     | 12.09.2018. 13:06 |

'Hercegovački plodovi Mediterana' idući mjesec u Stocu

FENA Cvita Kusić

STOLAC, 12. rujna (FENA) - Tradicionalna sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana Stolac 2018." održat će se 5. i 6. listopada s ciljem promoviranja i populariziranja šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina.

Stolac će jedanaesti put biti domaćin sajma koji će ugostiti oko 120 izlagača iz Bosne i Hercegovine te susjedne Crne Gore i Hrvatske.

"Tradicionalna sajamska manifestacija 'Hercegovački plodovi Mediterana' dočekuje nas jedanaesti put u punom sjaju zlatnih plodova mediteranske Hercegovine, ali i ostalih sadržaja koji su joj svojstveni", navodi organizator sajma Zoran Raič.

Ističe kako im je proteklo desetljeće održavanja manifestacije donijelo značajno iskustvo, ali i određene uspjehe trajnih vrijednosti koje će mladi nastaviti te obogaćivati novim sadržajima.

"Prije svega, dali smo poticaj i pokretačku snagu za sadnju mnogih malih i velikih plantaža šipka-nara, smokve i masline, što je i bio cilj na samom početku naših aktivnosti. Uz pomoć stranih donatora nabavili smo liniju za preradu maslina s našeg područja, ali i drugih lokacija Hercegovine, što korisnicima omogućava pravovremenu preradu maslina u ekstradjevičansko ulje", kazao je Raič.

Dodaje kako su izgradili i hladnjaču zapremine 110 mᶾ, nabavili univerzalnu sušnicu, električne tresače za berbu maslina.

"Sva oprema je u funkciji, no malog kapaciteta, pa nam je u narednim godinama jedan od prioriteta proširenje kapaciteta", ističe Raič.

Ipak, ističe, kako je njihov najvažniji cilj u budućnosti stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje proizvođača s domaćim i stranim turistima.

"Smatramo da imamo sve preduvjete za ovu djelatnost, te da koristeći iskustva drugih, pogotovo hrvatskih OPG-ova, ozbiljno možemo krenuti u ove aktivnosti", kazao je Raič.

Napominje kako je, kao i svake godine, sajam prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, da se nabave neki od mnogobrojnih kvalitetnih prerađevina i plodova, ali i da se vikend provede u gradu muzeju, okupanom zlatnim hercegovačkim suncem.

"Neće nedostajati ni zabave za sve uzraste, posebno za mlađe, koje čeka turistički obilazak Stoca dječjim vlakićem i likovna kolonija", istaknuo je Raič.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Tužiteljstvo HNŽ-a: Identificirano i lišeno slobode nekoliko osoba

Mediji objavili da su uhićeni napadači iz Stoca, MUP još nije potvrdio informaciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana