Bosna i Hercegovina     | 12.09.2018. 10:12 |

Jačati institucije za oduzimanje imovine pribavljene krivičnim djelima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. septembra (FENA) - Neophodno je osposobljavanje nosilaca pravosudnih funkcija, policijskih i državnih službenika da što efikasnije primjenjuju entitetske zakone o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima, rečeno je tokom obuka o ovoj temi.

Prva obuka, na kojoj je učestvovalo petnaest predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog suda i Poreske uprave Republike Srpske, banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i osnovnih sudova u Banjoj Luci i Vlasenici, održana je 6. i 7. septembra u Banjoj Luci u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske.

Na drugoj takvoj sesiji, 10. i 11. septembra u Konjicu, koja je održana u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH, prisustvovalo je sedamnaest predstavnika Tužilaštva BiH, Poreske uprave i Sudske policije Federacije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kantonalnih tužilaštava Sarajevo, Zapadnohercegovačkog kantona, Kantonalnog suda u Novom Travniku, te općinskih sudova u Bihaću, Bugojnu i Visokom.  

Obuke su organizovane u okviru projekta "Podrška vladama Federacije BiH i Republike Srpske u borbi protiv korupcije", koji, kako je danas saopćeno, provodi konzorcijum na čelu sa organizacijom PwC uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva putem UK aid.

Tokom obuke su predstavljene novije sudske prakse u vezi sa odlukama privremenog i trajnog oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom, naveli su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana