Bosna i Hercegovina     | 11.09.2018. 12:33 |

Delegati Doma naroda PSBiH razmatrali Izvještaj EK o BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas na sjednici Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godini, a najviše vremena su posvetili migrantima i problemima s terorizmom.

Delegati Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) i Mario Karamatić (HSS) upozorili su na nezakonite migracije i problem s kojim je BiH ove godine posebno suočena te je Karamatić naglasio da se zakoni BiH moraju primjenjivati na sve one koji nezakonito ulaze u državu.

Pozivajući se na ovaj izvještaj Karamatić je iznio i podatke o povratku bh. državljana sa stranih ratišta identificirajući to kao veliki problem BiH.

S druge strane Raguž je kazao da je ovo Vijeće ministara pomjerilo stvari s "mrtve tačke", ali ne smije se prestati ukazivati na probleme i sve što je potrebno uraditi.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) smatra da je Izvještaj trebalo razmatrati mnogo ranije, ocjenjujući da ocjene u njemu ne održavaju stanje "kakvo predstavljaju predstavnici vladajuće koalicije", pozivajući na stvarnu borbu protiv korupcije i kriminala.

Na pitanje i konstatacije delegata odgovorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) kazavši da su, prema službenim podacima, 181 muškarac, 61 žena i 81 dijete s državljanstvom BiH putovali u Siriju i Irak iz BiH i dijaspore i to od decembra 2012. do decembra 2015. godine.

Naglasio je da je ponosan na bh. institucije koje su u posljednje dvije godine u potpunosti zaustavile odlazak bh. građana na strana ratišta, iznoseći i podatak da se u BiH vratilo 46 osoba, do kojih je 23 borca povratnika osuđeno za krivična djela u vezi s terorizmom.

Osvrnuo se i na pitanje migranata podsjećajući da BiH ratificirala sporazume sa svim zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama Evropske unije o readmisiji, a po tim dokumentima od početka godine vraćeno je više od 800 osoba najviše u Srbiju i Crnu Goru.

Najavio je Zvizdić i to da će se bh. institucije nastaviti ponašati prema migrantima humano, bit će im osigurana zaštita, poštovat će se međunarodni standardi i nastavit će se ponašati po bh. zakonima o azilu i strancima.

Budući da je Nović stanje u BiH uporedio s jednom basnom, Zvizdić se složio s njima ocijenivši da su neke rasprave zaista bile za Braću Grimm podsjećajući Novića da je bio ministar u Vijeću ministara u sazivu kada je evropski put BiH bio potpuno blokiran.

- Nije u redu samo kritizirati ovo Vijeće ministara BiH, zna se kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - dodao je Zvizdić podsjećajući da je u ovom sazivu usvojena Reformska agenda, usvojene četiri strategije čime je omogućeno korištenje sredstava iz IPA fondova, a odgovoreno je na Upitnik Evropske komisije na više od 20.000 stranica.

Istaknuo je i da su sve države regije do 2012. godine dobile kandidatski status, za to vrijeme BiH je bila u potpunoj blokadi evropskog puta, zaključujući da je mnogo stvari i reformi pred BiH, ali "nije uredu da se priča da ovo Vijeće ministara nije radio ništa. Mi razgovaramo argumentima, a ne spinovima i manipulacijama".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta