Ekonomija     | 11.09.2018. 10:06 |

Miloš: Da bismo krenuli dalje trebamo se pozabaviti kriminalom i korupcijom

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 11. septembra (FENA) - U planinskom odmaralištu Krnice pokraj Krakowa, u Poljskoj, prošle sedmice je održan 28. ekonomski forum koji svake godine okupi oko 4.000 učesnika, političara, predstavnika poslovne zajednice, civilnog društva, medija, akademika... Zbog uspjeha i kontinuiteta ekonomski forum u Krnicama popularno se još zove i "Davos srednje i istočne Evrope".

Pored evropskih zemalja, na forumu su učestvovali i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije te zemalja Bliskog istoka i Afrike. Forum je pratilo više od 500 akreditovanih novinara. Ove godine BiH je bila značajno zastupljena, a jedan od učesnika Dalibor Miloš, direktor Unistelekoma iz Mostara, kazao je u razgovoru za Fenu da je, između ostalog, afirmativno predstavio dostignuća Reformske agende.

On je učestvovao na panelu posvećenom zapadnom Balkanu, zajedno sa Szabolcsem Takacsem, državnim sekretarom za pitanja EU iz ureda premijera Mađarske, Gordanom Čomić, zamjenicom predsjedavajućeg Skupštine Srbije, Mirom Kovačem predsjedavajućim Vanjskopolitičkog odbora hrvatskog Sabora, Antunom Krševanom Dujmovićem iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO iz Hrvatske, Pavlom Rudyakovom, ekspertom za Balkan iz Instituta za svjetsku povijest pri Akademiji za nauku Ukrajine, te Adrijanom Vukasnovićem, predsjedavajućim Odbora za evropske integracije u Skupštoni Crne Gore.

- Imali smo dinamičan i kvalitetan panel u kojem smo se kritički osvrnuli na brojna aktualna pitanja, ali i potvrdili jasno euroatlantsko opredjeljenje regije Balkana - kazao je Miloš.

Naveo je da je afirmativno predstavio dostignuća Reformske agende koja je prije novonastale političke krize u zemlji uistinu krenula dobrim putem usaglašavanjem brojnih državnih i entitetskih zakonskih akata, usvajanjem Zakona o radu "i konačno poruke nama samima a onda i međunarodnoj zajednici, da možemo zajedno i da možemo uspješno, bez obzira na političke razlike".

- Istaknuo sam da su članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u strateški ciljevi naše zemlje, ali da bismo krenuli dalje naprijed u ovom pravcu, ozbiljno se moramo pozabaviti korupcijom i kriminalom te dnevno podržavati neovisnost pravosuđa. Izrazio sam i žaljenje da nije postignut politički dogovor po pitanju Izbornog zakona i presude u predmetu "Ljubić", uz nadu da će se ipak pronaći prihvatljivo rješenje, kako kod nas obično biva "u zadnji čas", odmah nakon oktobarskih izbora. Istakao sam i druge sudske presude diskriminirajuće po pitanju ljudskih prava - rekao je Miloš.

Tom prilikom je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO-u i postignutom napretku u evropskim integracijama. Čestitao je i na postignutom dogovoru između Grčke i Makedonije a vezano za ime Makedonije, uz nadu da će 30. septembra građani Makedonije dati podršku ovom rješenju i tako ubrzo postati nova članica NATO-a i Evropske unije.

- I, naravno, kada pogledamo Balkan, naša BiH te odnosi Srbije i Kosova, ostaju zemlje koje će zahtijevati više angažmana kako bi krenule brže i aktivnije u potrebne reformske procese. Građani u cijeloj regiji žele prosperitet i kvalitetniji život. Nove generacije imaju i još bolju šansu direktno neopterećeni bolnom prošlošću, ali i odgovornost da ozbiljno i efikasno daju doprinos ovim procesima - naveo je.

U radu konferencije također su učestvovali Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, Jasmin Mahmuzić direktor Agencije za bankarstvo FBiH, koji je govorio na zahtjevnom panelu o Brexitu, Ivan Dunđer, ambasador BiH u Poljskoj, te Franjo Topić, predsjednik HKD "Napredak" i Aladin Abdagić iz Centra za istraživačko novinarstvo. 

Naša TV iz Mostara je bila i jedan od medijskih pokrovitelja ekonomskog foruma. Na forumu je učestovao i Saša Toperić, rođeni Sarajlija, koji je predstavljao Sjedinjene Američke Države predsjedavajući panelom o utjecaju supersila na Bliskom istoku.

Miloš je na kraju razgovora prokomentirao vijest da je Mostaru dodijeljena organizacija regionalnog molitvenog doručka jugoistočne i centralne Evrope 2020.

 - Nama Mostarcima je ovo velika čast i odgovornost, a i za cijelu našu BiH te je projekt koji može pomoći našoj zemlji u stvaranju boljeg ozračja, jačanju regionalne suradnje, ali i jačanju suradnje sa Washingtonom. Isto tako, očekujemo i brojne uvažene goste iz Azije, ali i zapadne Evrope čime ćemo imati priliku iskazati našu zapadnoevropsku orijentaciju - kazao je Miloš u razgovoru za Fenu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo