Bosna i Hercegovina     | 10.09.2018. 15:52 |

Ljekari u KS nastavljaju štrajk i najavljuju protestni skup

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Ljekari u Kantonu Sarajevo nastavljaju štrajk. Kantonalni sindikat doktora medicine i stomatologije na pres-konferenciji je najavio da će ubrzo uslijediti protestni skup, najvjerovatnije pred zgradom kantonalne vlade koju, zajedno s resornim ministarstvom, smatraju krivcima za njihove probleme.

U sindikatu su nezadovoljni što povećanje koeficijenta za obračun plaća doktorima nije dostiglo vrijednost 1,2, nego 0,5, rekao je na pres-konferenciji predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Rifat Rijad Zaid, obrazlažući da je kolektivni ugovor "ostao neispunjen 55 posto". 

Na pres-konferenciji je najavljena solidarnost u štrajku ljekara iz drugih kantona s kolegama iz Sarajeva.

Sindikalci ne odbacuju ni mogućnost tužbi, pa i otkaza. Zaid tvrdi kako nedostatak novca nije problem, jer je budžet za zdravstvo u Kantonu uvećan 20 posto u odnosu na prošlogodišnji te iznosi 424.700.000 KM.

Svi životno ugroženi pacijenti dobit će potrebne zdravstvene usluge za vrijeme štrajka, a ako prestanu razlozi za štrajkovanje, vrlo brzo će medicinske usluge biti ponovo pružane i svim drugim pacijentima.

Kako je izjavio predsjednik kantonalnog sindikata doktora medicine i stomatologije Izet Hočko, umjesto poziva za novi sastanak sa sindikalnim predstavnicima, iz Vlade je najavljena zabrana štrajka.

- Umjesto da se govori o uspjehu ove branše, mora se ukazivati na opasnost da Sarajevo jednog dana može ostati bez doktora - kazao je Hočko.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana