Kultura     | 10.09.2018. 12:35 |

Svečano otvaranje rekonstruisanog Pozorišta mladih 11. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Svečano otvorenje rekonstruisanog Pozorišta mladih, prilagođenog za osobe s invaliditetom, bit će upriličeno u utorak 11. septembra, u okviru realizacije druge faze projekta "Kultura pripada i meni".

Pozorište mladih Sarajevo je prva institucija kulture koja je prihvatila da kao javna institucija ispuni obavezu koju je država Bosna i Hercegovina preuzela ratificirajući Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom a to je da učini sve kako bi i osobe s invaliditetom mogle uživati u kulturi, što je jedno od ljudskih prava, i to  ravnopravno kao i sve druge osobe koje žive u BiH, saopćeno je iz Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH".

Svečano otvorenje prilagođenog Pozorišta mladih bit će upriličeno premijernim prikazivanjem inkluzivne predstave "Svirala", po tekstu Ahmeta Hromadžića, u režiji Alene Džebo, a u koprodukciji Udruženja Život sa Down sindromom i Pozorišta mladih.

Između ostalih elemenata prilagodbe, za slijepe i slabovidne osobe primjenit će se audio deskripcija (AD), a za gluhe i nagluhe osobe obezbijeđeni su titlovi (CAP).

Projekat podupire implementaciju Strategije za unaprijeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH 2016-2021.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS. Projekat podržava Vlada Švicarske, a provodi Udruženje "Život sa Down sindromom FBiH". 

Projekat podupire implementaciju Strategije za unaprijeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH 2016-2021.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zijah Sokolović u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo sa predstavom 'Lijevo desno glumac'

Predstavom 'Mali Agaton' otvoren 'Juventafest' u Pozorištu mladih Sarajevo

'Trčim za inkluziju - Da niko ne bude izostavljen' 15. septembra u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom