Bosna i Hercegovina     | 09.09.2018. 15:08 |

Obilježen Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 9. septembra (FENA) - Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bugojno (UABNOR) organiziralo je danas obilježavanje 9.septembra, Dana oslobođenja tog grada u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom, cvijeće je položeno na spomenik palim borcima u borbi za oslobođenje Bugojna ispred zgrade gimnazije, biste narodnih heroja Mahmuta Bušatlije, Stipe Đereka i Vojina Paleksića, te na Partizansko groblje i Centralno šehidsko mezarje.

Na značaj čuvanja tradicije obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bugojna ukazao je, tom prilikom, predsjednik bugojanskog UABNOR-a Amir Kišija.

-Na današnji dan, prije 74 godine, partizanske jedinice Sedme krajiške brigade oslobodile su Bugojno od fašističkih snaga. Danas, više nego ikada, imamo obavezu čuvati sjećanja na te teške trenutke našeg Bugojna - kazao je.

Dodao je da su učesnici bitke za oslobođenje Bugojna i svih ostalih borbi na tlu naše zemlje u Drugom svjetskom ratu „ostavili podsjetnike na ta vremena – spomenike koji čuvaju dokaze o stradanjima i otporu svih naroda i narodnosti“.

-Ti spomenici su već dugo izloženi zubu vremena i propadanju tako da smo mi ove godine odlučili da 15. i 16. septembra očistimo prilaze svim spomen-obilježjima NOR-a i izvršimo neophodne popravke na njima, kako bismo ih sačuvali od zaborava  - naglasio je.

Pozvao je članove UABNOR-a i sve zainteresirane građane da sudjeluju u toj akciji, te najavio još neke događaje kojima se planira obilježiti Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu.

- U saradnji sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi iz Bugojna, 19. septembra organizirat ćemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Kantonalnoj bolnici u Travniku - istaknuo je Amir Kišija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UABNOR: Obilazak antifašističkih spomen obilježja

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo