Ekonomija     | 07.09.2018. 18:32 |

Dijaspora prepoznaje potencijal IT sektora u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. rujna (FENA) - Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina bilježi konstantni rast IT industrije, a sve se veći broj mladih zbog pogodnosti koje IT kompanije pružaju odlučuje za tu profesiju.

IT kompanije iz BiH pružaju svoje usluge međunarodnim klijentima, zbog čega je i dijaspora prepoznala mogućnost ulaganja u taj sektor. Tako je nastala i mostarska tvrtka "ZenDev", priopćio je USAID.

Tvrtku "ZenDev" osnovao je Mostarac Senad Šantić koji je veći dio svog života proveo u Švedskoj. Iz Bosne i Hercegovine je otišao 1993. godine kada su, kako i sam tvrdi, BiH napustili mnogi iz njegove generacije.

"Mi smo se stvarno odlično integrirali tamo i stvarno nas poštuju Šveđani. Mislim da je to jedan od razloga što ova suradnja između ljudi u ove dvije zemlje dobro funkcionira jer oni već znaju za nas da smo dobri radnici", pojašnjava Šantić.

U Švedskoj je studirao informatiku tri godine, a nakon toga godinu dana proveo je radeći u Americi, u San Franciscu, u Silikonskoj dolini. Međutim, Šantić se ponovo vratio u Švedsku da bi se dalje usavršio u sektoru poduzetništva, a želja mu je bila da se vratio u BiH.

Sa svojim poslovnim partnerom crnogorsko-finskog porijekla Nikolom, koji je također imao želju pokrenuti kompaniju na Balkanu, prije dvije godine dogovorio je osnivanje firma koja će raditi informatičke poslove sa Švedskom. Prema dogovoru, Senad se vratio u BiH gdje vodi kompaniju, a Nikola je ostao u Švedskoj da ugovara poslove.

"Mi smo pokrenuli ovu firmu prije dvije godine s tri radnika, već sada imamo ih 15, tako da brzo smo se širili. USAID Diaspora Invest nam je stvarno pomogao kada nam je trebala financijska pomoć. Mi smo tada taman bili u procesu da se premjestimo s jedne lokacije u drugu te su nas podržali kroz nabavku opreme i edukacije radnika“, kazao je Šantić.

Priča Senada Šantića samo je jedna među brojnim uspješnim primjerima investicija bosanskohercegovačke dijaspore.

USAID projekt "Diaspora Invest" sljedećeg tjedna organizira info sesije u Banjoj Luci (10. 9., 12 sati, Hotel Bosna), Bihaću (11. 9., 12 sati, Privredna komora USK) i Brčkom (12.9., 12 sati, Privredna komora BD BiH) kako bi potencijalnim investitorima približili mogućnosti podrške, najavili su iz tog projekta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom