Bosna i Hercegovina     | 07.09.2018. 11:47 |

'Uči, čitaj, otkrij' za podizanje svijesti o važnosti biblioteka

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Podizanje nivoa svijesti o važnosti biblioteka u najranijoj životnoj dobi jedan je od specifičnih ciljeva ovogodišnjeg Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, koji se širom Bosne i Hercegovine obilježava pod motom 'Uči, čitaj, otkrij', a ciljna grupa su najmlađe generacije.

Kako je najavljeno danas na pres-konferenciji na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, JU 'Djeca Sarajeva' prepoznata je kao jedan od partnera u organiziranju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, a bit će obilježen u 31 odjeljenju te institucije.

Šefica Biblioteke Filozofskog fakulteta i predsjednica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH uime UNSA Nadina Grebović-Lendo kaže da je za centralnu aktivnost odabran vrtić 'Aprilski cvjetovi', gdje će bibliotekari i studenti na Katedri za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA čitati bajke, kostimirani u likove iz Grimovih bajki.

- Tako djeci želimo pokazati da bibliotekari nisu samo ljudi koji u bibliotekama čuvaju knjige, nego i medijatori koji pozivaju na čitanje, razmišljanje i posjećivanje biblioteka - naglasila je.   

Prodekanesa za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku suradnju i izdavaštvo Selma Đuliman naglasila je značaj činjenice da su u centru pažnje najmlađi od kojih, kaže, i počinje sve.

- Naša kultura, navika korištenja biblioteke i naše obrazovanje direktno ovise od najmlađih generacija. Zato je važno buditi i mijenjati svijest i roditelja o značaju biblioteke i kulture čitanja - istaknula je.    

Profesorica Lejla Kodrić Zaimović sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo podsjeća da upravo od najmlađe generacije treba početi razvijati svijest o značaju biblioteka.

Kako je istaknula, BiH je država s dugom baštinskom tradicijom, a već u Osmanskom periodu posjeduje biblioteku kao instituciju. Fascinantna je, kaže, i činjenica da su u 17. stoljeću u Sarajevu djelovale najmanje tri samostalne javne biblioteke.       

Priliku je iskoristila da podsjeti i na bogatu predinstitucionalnu fazu sabiranja, kolektiranja, okupljanja, pohrane predmete, a u modernoj interpretaciji bi se to moglo razdvojiti na ono što je danas arhivska, bibliotečka i muzejska građa.  

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama obilježava se u okviru ERASMUS projekta koji ima za cilj promoviranje biblioteka u državama zapadnog Balkana. Partneri iz BiH su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać.  

Nacionalni dan svjesnosti o biblioteka različitim edukativnim sadržajima obilježavaju biblioteke (javne, školske akademske, specijalne) i druge srodne institucije i udruženja u BiH, a cilj je podsjetiti stanovništvo na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grebović-Lendo: Biblioteke su mjesto susreta i razmjene mišljenja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu