Sport     | 06.09.2018. 17:09 |

Opreznom igrom do sutrašnje pobjede nad Švicarskom

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 6. septembra (FENA) - Nakon četverodnevnih priprema u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici mladu bh. reprezentaciju sutra u 17 sati na istom mjestu očekuje vrlo važan susret protiv Švicarske u okviru 8. kola i kvalifikacijske grupe 8 za evropsko prvenstvo 2019. godine.

Švicarska je u prvom meču na svom terenu slavila pobjedu 1:0, a u Zenicu gosti stižu i potpuno rasterećeni, jer imaju samo sedam bodova i praktično su već otpisani. U međuvremenu su promijenili i selektora te sistem igre. Reprezentacija BiH je s 15 bodova te, kao i Švicarci, s utakmicom više od ostalih rivala u grupi, u ovom trenutku vodeća, a ima i dva boda prednosti ispred Portugala.

- Nikola Dujaković je otišao odmah prvog dana, ali smo se nadali da će Ivan Jukić moći nastupiti u jednoj od ove dvije utakmice, ali danas je, poslije pregleda, donesena odluka na ni on neće moći igrati ni drugu utakmicu. Ono što je dobro jeste da imamo Demira Pecu, koji je, za sada, dobro i nadam se da će sutra biti u konkurenciji - raportirao je u uvodu današnje pres-konferencije selektor Vinko Marinović.

Što se tiče sastava, ističe Marinović, ima adekvatna i kvalitetna rješenja za nastale praznine zbog povreda i odlaska Darka Todorovića i Eldara Čivića u A selekciju.

- Moramo se postaviti da možemo odgovoriti u sva četiri momenta igre. Igrat ćemo i sa posjedom lopte, dobrom odbranom, zatim kvalitetnom tranzicijom, pogotovo prema naprijed, gdje smo igrali dosta dobro u dosadašnjem toku kvalifikacija - napominje Marinović, koji poziva na oprez zbog dobre tranzicione igre gostiju.

Selektor je oprezan i u pogledu prognoza po kojima bi pobjeda u ovom meču osigurala, s velikom sigurnošću, barem to drugo mjesto i baraž našem timu, mada se svi nadaju prvom mjestu i direktnom plasmanu.

- Fokus je prva utakmica, to govorim i igračima. Najbitnije je ući i odigrati kvalitetnu utakmicu. To su kvalitetni protivnici. Mi smo, nakon dvije utakmice i poraza protiv njih, praktično, bili u situaciji da smo otpali iz borbe za sami vrh. Sada smo došli u situaciju da se borimo za vrh, ali koliko ćemo u tome uspjeti sutra zavisi i od igrača. Koliko će moći ispoštovati dogovor. Međutim, ne zavisi sve od nas, zavisi i od kvaliteta protivnika. Naravno da je pritisak na nama, jer Švicarska nema šta izgubiti - ističe Marinović, koji napominje kako oni trebaju odigrati kvalitetnu uatkmicu.

Sa sigurnošću se, kaže Marinović, ne može reći da će se bilo ko pobijediti u Evropi, pogotovo što je s druge strane dobra ekipa, koja je u bližoj prošlosti imala jako puno uspjeha u omladinskoj konkurenciji te da, po kvalitetu, zaslužuju više i od sadašnjih samo sedam bodova.

Oprez, ali i optimizam isijava i iz igračkog tabora. Kerim Memija i Marko Mihojević ne žele gledati daleko, zanima ih samo naredna utakmica pa su novinarima i govorili samo o sutrašnjem duelu. Pogotovo što bi im, ako se poklope i ostali rezultati, mogao biti i meč generacije, u kojem bi pobjedom bili vrlo blizu cilja.

- Svi igrači su svjesni koliko nam malo treba. Zato sutra treba izaći na teren, dati maksimum i ispoštovati sve dogovore i onda se ne trebamo bojati. Možemo se nadati pozitivnom rezultatu - kazao je Memija, koji je pozvao navijače da ih sutra podrže na utakmicu u TC N/FSBiH.

Mihojević je istakao kako svaki igrač koji igra za nacionalni tim i svoju reprezentaciju mora biti svjestan da je to velika čast.

-Nadam se da će svaki igrač dati svoj maksimum, kao što smo i do sada to radili. Nadam se najboljem mogućem rezultatu - kazao je Mihojević.

Novinarima je bilo dozvoljeno da prate i prvih 15-ak minuta zadnjeg treninga, nakon čega su selektor i njegovi saradnici nastavili s igračima uigravati taktiku za sutrašnji meč.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Marinović: Igrači Sarajeva su kvalitetni, pokušat ćemo unaprijediti igru (VIDEO)

Marinović - Moldavija idealan protivnik za otvaranje kvalifikacija (VIDEO)

U21: 'Zmajići' petim uzastopnim trijumfom ostali na čelu Grupe 8

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana