Stranačke aktivnosti     | 05.09.2018. 15:22 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Kantonalni odbor SDP BiH Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije reagovao je na nezakonitosti u radu KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo. Također, javnosti su predstavljeni i amandmani SDP BiH na Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna – Bajramović osvrnula se na zakon o policijskim službenicima, koji je Vlada uputila u proceduru, navodeći da Vlada nije ispoštovala dogovor sa sindikatom  policije kada su u pitanju uslovi penzionisanja koji su usvojeni u Federalnom parlamentu kao i u Skupštini ZDK.

„Mi smo u dobroj namjeri predložili amandmane vjerujući da je predlagač možda  i nesvjesno zaboravio usaglasiti navedene odredbe. Međutim, odgovor vlade je bio toliko paušalan i neprofesionalan da je nažalost potvrdio kako se radi o svjesnoj namjeri da se policajci KS prevare. Mi smo pripremili i naš osvrt na stav vlade koji dokazuje da se radi o svjesnoj namjeri prevare bez bilo kakvog ozbiljnog pravnog i finansijskog utemeljenja“, rekla je Srna – Bajramović.

Također, ona je dodala da je trenutna vlast u KS odbila i amandmane na zapošljavanje mladih, kao i da nije usvojila amandmane na Zakon o izmjenama Zakona o koncesijama, čime ovo polja ostaje zakonski nedefinisano i pogoduje tajkunskim malverzacijama. Na kraju, Srna – Bajramović je dodala da će na sjednici insistirati da bude razmatrana, te da se omogući i obraćanje predstavnika građana, u vezi problema deponije u Smiljevićima.

Predsjednik KO SDP BiH Sarajevo Damir Mašić govoreći o situaciji u preduzeću  „Vodovod i kanalizacija“ naglasio je da su javna preduzeća u KS u potpunosti su postala stranački bankomati, a najdrastičniji primjer svakako je spomenuti KJKP VIK Sarajevo.

„SDP BiH je na posljednjoj sjednici Skupštine tražio od v.d. direktorice Azre Muzur da dostavi podatke o broju novouposlenih u njenom mandatu. Nezvanični podatak koji imamo govori da je zaposleno je više od 150 stranačkih poslušnika sa SDA-ovog spiska. Zahvaljujući tome je Azra Muzur očigledno sebi kupila četverogodišnji mandat na mjestu direktorice.

Procedura njenog imenovanja je potpuno nezakonita, zato što je Azra Muzur je kandidat SDA za Skupštinu KS, a prema Zakonu o javnim preduzećima, tačnije članu 12. ovog zakona, u FBiH to je nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito. Konkurs na kojem je izabrana je prvobitno poništen od Nadzornog odbora, da bi potom taj isti NO saopštio kako ta sjednica nije tonski snimana, pa eto kao zbog toga odluka o poništenju ne važi!?“, rekao je Mašić.

Mašić je dodao i kako pojedine firme poput firme Bihexo, u vlasništvu zeta Bakira Izetbegovića i firma Bosnaplast, vlasnika Huse Ćesira predsjednika SDA Novi Grad imaju u potpunosti povlašten tretman.

„Ove firme već duže vremena imaju monopol u VIK-u (ali i drugim javnim preduzećima u KS) koji cijevi i drugi materijal nabavlja isključivo od njih. Od ViK-a, tj. građana Kantona Sarajevo, već su izvukli desetine miliona KM, naročito firma Bihexo. Zbog posebnog statusa, načina na koji VIK raspisuje tendere i apsolutnog eliminisanja konkurencije, VIK tj. građani, cijevi, ventile i druge materijale plaćaju po višestruko uvećanim cijenama, dok se SDA tajkuni na njihov račun bogate“, kazao je Mašić.

Na konferenciji je rečeno da SDP BiH podržava štrajk Sindikata doktora medicine i stomatologije KS kao i sve njihove legalne i legitimne zahtjeve za ispunjenje svih članova već potpisanog Kolektivnog ugovora.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo