Kultura     | 05.09.2018. 14:33 |

Danas predavanje Smirne Kulenović '77 sati unutar 77 Million Paintings'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Preostalo je još samo jedno predavanje u sklopu pratećeg programa izložbe "77 Million Paintings" britanskog umjetnika Briana Enoa, koja je u protekla dva mjeseca privukla veliki broj posjetilaca u Historijski muzej BiH, a koje će danas u 18 sati održati Smirna Kulenović.

Kulenović će tematizirati iskustvo trodnevnog boravka unutar instalacije Briana Enoa (77 sati), te pojasniti najvažnije teme unutar samog djela 77 Million Paintings, kao uvoda u koncept generativne umjetnosti.

Fokus je na istraživanju performansa kao digitalno komuniciranog misaonog procesa kojim se ispituju psihološke granice u interakciji između evolutivnog aspekta savremene tehnologije i ljudske percepcije.

Nakon iskustva rada pri Muzeju savremene umjetnosti Chiado i galeriji Zaratan (Lisabon) na odjelu za generativnu audiovizuelnu umjetnost i savremeni performans, kao i umjetničke rezidencije u Atelier Concorde i studiu Grilo (Lisabon), umjetnica i historičarka umjetnosti Smirna Kulenović po povratku u Sarajevo odlučila je podrobno istraživati i prvi put na našem jeziku pisati o generativnom aspektu savremene audiovizulene umjetnosti.

Eksperimentalnu pripremu za publikaciju eseja kao i predavanje koje će se održati danas, koncipirala je kao performans u kojem je 77 sati provela u mirujućem, meditativnom stanju kroz koje je tek moguće doseći potpunu predanost procesualnosti ovog savremenog remek-djela. 

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo