Stranačke aktivnosti     | 04.09.2018. 20:03 |

Saopćenje za javnost Socijaldemokratske parije (SDP) BiH

FENA Saopćenje

Obraćajući se brojnim građanima Breze, kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović poručio je danas da se političari u Bosni i Hercegovini moraju ponašati odgovorno i da je vrijeme da ne daju lažna obećanja građanima. Kao jedan od prioriteta moramo definisati privlačenje stranih investitora: „Investitore privlače samo države u kojima vlada politička stabilnost. Stabilan politički sistem i vladavina prava su osnovni preduslovi za upliv stranog kapitala. Nažalost, vlast u Bosni i Hercegovini trenutno ne garantuje ni političku stabilnost ni vladavinu prava,“ rekao je Bećirović i dodao: 

„Svakom neodgovornom izjavom kojom se poziva na kojekakva razračunavanja ili razgraničenja do kojih nikada neće doći, samo se postiže efekat tjeranja potencijalnih investitora koji će stabilnost potražiti drugdje. Javno pozivanje pojedinih političara na nepoštivanje pravnog poretka, ohrabrivanje kršenja Ustava i zakona i nepoštivanja sudskih presuda od najnižeg do najvišeg nivoa, poruka je investitorima da ovdje ne trebaju dolaziti, jer pravni poredak urušavaju oni kojima je prva zadaća da ga štite.“ 

„Onda kada i dovedemo investitore, oni ubrzo bivaju obeshrabreni komplikovanim procedurama kojim se, umjesto da se potiče, dodatno onemogućava brzo stavljanje u opticaj kapitala. Firme se u 21. stoljeću trebaju registrovati klikom miša, a ne beskonačnim posjetama šalterima različitih službi i popunjavanjem komplikovane papirologije,“ naglasio je Bećirović. 

„Naša dijaspora je ogromna, ali također nedovoljno iskorištena vrijednost Bosne i Hercegovine. Jasno je da naša dijaspora podržava ljude u Bosni i Hercegovini individualnim postupcima i pomaganjem bližnjim“, istaknuo je Bećirović i zaključio: 

„Međutim, nama ovdje trebaju samoodržive porodice koje će ovdje ostvarivati prihode dostojne za njihov ugodan život. Kroz sistemski razvoj koncepta javno-privatnog partnerstva i na drugim partnerskim osnovama država našoj dijaspori mora omogućiti da kroz konkretne investicije bude jedan od najmoćnijih pokretača razvoja Bosne i Hercegovine. Na taj način se sistemski najefikasnije pomažu i naši građani ovdje i država Bosna i Hercegovina u cjelini, na opće zadovoljstvo svih uključenih.“ 

Pored autora prof. dr. Denisa Bećirovića, o knjizi „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ su govorili promotori: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Jasmin Emrić, prof. dr. Ivo Komšić, prof. dr. Anto Domazet, mr. Ferid Buljubašić, Hadžem Hajdarević, Nerkez Arifhodžić i doc. dr. Benjamina Londrc.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo