Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 17:15 |

Dvodnevni skup otorinolaringologa u Tuzli (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 4. septembra (FENA) - Klinika za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla je u sklopu "Tuzlanske ORL škole" organizovala dvodnevni skup pod nazivom "Tinitus i smanjena tolerancija zvuka, trenutni status i budući trendovi".

Tinitus je šum u ušima. Od njega pati 10 do 15 posto stanovništva. Opisuje se kao zujanje, zvonjava, hukanje, zviždanje ili siktanje, a ponekad je raznolik i složen. Na jedanaestoj tuzlanskoj ORL školi predavanje je održao utemeljitelj svjetski priznate terapije tinitusa, profesor Pawel Jastrebof.

- Razmjena iskustva iz različitih zemalja o znanju i iskustvu u liječenju i pružanju pomoći pacijentima sa tinitusom je veoma važna i može pomoći stotinama ljudi - ističe prof. Jastreboff.

Načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla prof.dr. Fuad Brkić smatra da je ovo veoma uspješan događaj koji UKC Tuzla organizira i nada se da će pacijenti od toga imati velike koristi u skorijoj budućnosti.

- Za ovu vrstu terapije nisu potrebni specifični i skupi aparati nego se u principu radi o znanju ljekara koji žele to da rade, treningu, praktičnoj primjeni i saradnji s pacijentima – kazao je  prof. Brkić.

Saradnja liječnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla sa kolegama u regiji, ogleda se i u činjenici da je prva operacija ugradnje umjetne pužnice u BiH izvedena u ovom centru, zajedno sa liječnicima Kliničko-bolničkog centra "Sestre milosrdnice" iz Zagreba.

- Do danas je Tuzla napravila 51 kohlearni implant što je vrlo veliki uspjeh jer za ovakvu regiju mi se borimo i za nekoliko komada a imati iza sebe 51 kohlearni implant zaista je veliki uspjeh - kazao je otorinolaringolog Robert Trotić.

Do sada je na tuzlanskoj ORL školi predavanja održalo 45 stručnjaka iz svijeta i 20 stručnjaka iz BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2113

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1thXVfjmja-jDZKfoPZwIB3sPqPE_xpN2?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana