Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 17:32 |

Faladžić sa specijalnim savjetnikom Zajedničkog UN programa za HIV/AIDS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Član parlamentarne Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima BiH Aleksandar Faladžić razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim savjetnikom Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija (UN) za HIV/AIDS Micheleom Kazatchkinom i predstavnicima UNDP-a o načinima nastavka finansiranja programa preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja HIV-a/AIDS-a u BiH.

Kazatchkin informisao je Faladžića da će Globalni fond za borbu protiv AIDS-a u decembru ove godine prestati da finansira organizacije civilnog društva u BiH koje se bave prevencijom i sprečavanjem širenja ove opake bolesti.

S tim u vezi, Kazatchkin je apelovao na sve institucije vlasti u BiH da u budžetima za narednu godinu predvide sredstva kojima bi se nastavili finansirati programi prevencije i sprečavanja širenja AIDS-a.

Kazatchkin i njegovi saradnici ocijenili su da je u zatvorima u BiH zabilježen visok nivo zdravstvene zaštite najrizičnijih kategorija zatvorenika, kao i da su među zatvorenicima i osobljem kazneno-popravnih zavoda provedeni odlični programi edukacije s ciljem prevencije i sprečavanja širenja AIDS-a, te hepatitisa B i C.

Naglašeno je da je u BiH zabilježena niska stopa oboljelih od AIDS-a, te izražena nada da će tako biti i u narednom periodu, uz nastavak finansiranja i provođenja preventivnih programa.

Zahvaljujući se na posjeti i dosadašnjoj pomoći predstavnika UN-a i UNDP-a, Faladžić rekao je da će o sadržaju ovog sastanka biti riječi na prvoj narednoj sjednici Nezavisne komisije.

Prema riječima Faladžića, Nezavisna komisija će donijeti i određene preporuke i zaključke koje će proslijediti nadležnim institucijama u izvršnoj vlasti, prije svega Ministarstvu pravde i Ministarstvu civilnih poslova BiH, kao i kolegijima oba doma PS BiH, s ciljem da se u narednoj godini u budžetu institucija BiH predvide sredstva neophodna za nastavak finansiranja programa prevencije, zaštite i sprečavanja širenja AIDS-a i hepatitisa B i C u BiH.

Ovo nezavisno tijelo prati postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Odbor za žalbe građana PSBiH razmatrao tri žalbe, nije utvrdio nepravilnosti ni povrede zakona  

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta