Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 16:51 |

Susret ambasadorice Egipta i rektora Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Akademske zajednice treba da budu nosioci progresa u svojim zemljama, saopćio je Univerzitet u Sarajevu nakon današnje posjete ambasadorice Arapske Republike Egipat u BiH Halae El Bishlawy.

Ambasadorica se sastala s rektorom Rifatom Škrijeljom, a susretu su prisustvovali i prorektorica za međunarodnu saradnju Aleksandra Nikolić i dekan Fakulteta islamskih nauka Zuhdija Hasanović.

Uz izraženu opredijeljenost za nastavak uspješne saradnje Univerziteta i Ambasade, tokom susreta je razgovarano o jačanju veza Sarajevskog univerziteta i univerzitetā u Egiptu putem različitih modela akademske i kulturne saradnje.

Tokom ove prve zvanične posjete ambasadorice El Bishlawy Univerzitetu u Sarajevu, rektor Škrijelj je izrazio zahvalnost za iskazanu namjeru podrške Fakultetu islamskih nauka.  Govoreći o međunarodnoj saradnji Univerziteta, naveo je da ima potpisane sporazume o akademskoj saradnji s dva univerziteta u Egiptu: Univerzitetom Ain Shams i Univerzitetom u Kairu.

Ambasadorica El Bishlawy je naglasila važnost zajedničkog rada na poljima kulture, obrazovanja i tehnologije te je, naglasivši da je Univerzitet u Sarajevu jedan od najboljih u regionu, izrazila nadu u intenzivniju saradnju u budućnosti.

Ambasadorica je uručila poklon koji je poslao veliki muftija Egipta Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam biblioteci Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu uz nadu da će ova vrijedna zbirka knjiga Al-Fatwa služiti za razumijevanje islama i jačanja znanja i mudrosti studenata i akademske zajednice.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Hasanović, uz zahvalnost, ukazao je na značaj dosadašnje saradnje te naglasio da zahvaljujući Ambasadi Egipta Fakultet islamskih nauka ima lektore za arapski jezik, što je veoma korisno kako za studente tako i za profesore ovog fakulteta.

Tokom susreta, razmijenjene su ideje o mogućim područjima saradnje u bliskoj budućnosti, poput učešća Ambasade Arapske Republike Egipat na "Sajmu stipendija" u oktobru ove godine, ostvarivanja saradnje Univerziteta u Sarajevu sa univerzitetima u Egiptu, organiziranja zajedničkih studijskih programa na engleskom jeziku, ljetnih škola i radionica, kao i razmjene studenata i nastavnika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta