Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 15:42 |

Sa sjednice Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 2 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, zaključen 5. 10. 2011. godine u Luksemburgu i 25. 10. 2011. godine u Sarajevu – Projekt bolnice u RS/A. Amandmanom se do 30. juna 2019. godine prolongira rok za povlačenje preostalih neutrošenih sredstava od 346.000 eura, koja će biti iskorištena za izradu studije izvodljivosti po Projektu za izgradnju Tehničko-ekonomskog bloka JZU Univerzitetsko-klinički centar Banja Luka.

Prijedlog amandmana sa osnovama za zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora BiH

SPORAZUM O SIGURNOSNOM PROGRAMU S MICROSOFTOM

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o vladinom sigurnosnom programu između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Microsoft korporacije kako bi bio postavljen okvir koji će omogućiti Bosni i Hercegovini pristup proizvodima i sigurnosnim resursima Microsofta. Prihvatanje sporazuma doprinosi većem povjerenju u osnovne proizvode i usluge Microsofta, u smislu da ne postoje "sporedni ulazi" i da se proizvodi ove korporacije, koji se koriste, izrađuju uz poštivanje svih sigurnosnih zahtjeva. Prihvatanje Sporazuma je na nekomercijalnoj osnovi, a trenutno je 28 vlada širom svijeta koje su potpisale ovaj sporazum.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa BiH. Ministarstvo sigurnosti će delegirati predstavnika za praćenje i provedbu ovog sporazuma.

USKLAĐIVANJE PROPISA SA ACQUISOM

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH o usklađenosti propisa Bosne i Hercegovine sa pravnom stečevinom Evropske unije (acquis) za period od 2003. do 31. 12. 2017. godine. Zadužene su sve institucije BiH da intenziviraju aktivnosti na dodatnom usklađivanju propisa s važećim acquisom. Proces usklađivanja zakonodavstva s acquisom je u aktuelnoj fazi evropskih integracija, uz ekonomsku i političku stabilnost, od ključne važnosti za sve institucije u BiH.

S obzirom na to da se vertikalna koordinacija usklađivanja s acquisom trenutno u BiH vrši na ad hoc osnovi, Direkcija za evropske integracije BiH je izvršila analizu usklađenih propisa koji su usvojeni isključivo na nivou BiH.

Prema okvirnim pokazateljima, od 2003. do 31.12.2017. godine institucije BiH su DEI BiH na mišljenje dostavile 1407 propisa od kojih je 579 usklađivano sa acquisom. Od toga je 440 propisa usvojeno. Parlamentarna skupština usvojila je 55 zakona, Vijeće ministara BiH 217 propisa i rukovodioci odnosno stručna tijela pojedinih institucija 168 propisa.

Ovim je preuzeto 600 propisa EU od kojih 168 više nije na snazi, te je neophodno da institucije BiH pristupe izmjenama i dopunama bh. propisa kako bi ih uskladili s važećim acquisom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo