Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 15:25 |

VMBiH - Usklađivanje patentnopravne zaštite s evropskim propisima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu, kojim se područje patentnopravne zaštite u Bosni i Hercegovini postepeno usklađuje sa aktuelnom pravnom stečevinom EU i ispunjava obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izmjenama se usklađuju odredbe važećeg Zakona o patentu, kojima je uređeno područje proširenog evropskog patenta, sa izmjenama Evropske patentne konvencije iz 2000. godine, te praksom koja proizilazi iz primjene navedene konvencije. Putem izmjena važećeg Zakona bit će uklonjeni nedostaci uočeni u postupku njegove primjene.

Dopunama Zakona uvedeno je posebno poglavlje o evropskom patentu u cilju usklađivanja zakonodavstva BiH sa odredbama Evropske patentne konvencije i ispunjenja obaveza legislativne prirode za pristupanje Evropskoj patentnoj organizaciji (EPO). Dopunom se, također, uvode odredbe za povjerljivi pronalazak i postupanje Instituta za intelektualno vlasništvo u slučaju zaprimanja prijave patenta za pronalazak koji se odnosi na odbranu i sigurnost države, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo