Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 15:22 |

USAID pruža podršku ICMP-u u pomoći Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) je dodijelila bespovratna sredstva u iznosu od 350.000 američkih dolara programu koji provodi Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) kojim se pruža podrška naporima Bosne i Hercegovine u pronalaženju osoba koje se još uvijek vode kao nestale u sukobu 1990-ih.

- Između 7.000 i 8.000 porodica još uvijek ne zna sudbinu svog najmilijeg. Ove porodice imaju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje, i upravo zato se mora nastaviti s radom na traženju nestalih - rekao je Matthew Holliday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za Zapadni Balkan koji se u ime ove organizacije zahvalio za podršku SAD-a.

Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy izjavio je zadovoljstvo što se USAID može pridružiti naporima ostalih iz međunarodne zajednice u podršci važnom poslu koji obavlja ICMP.

- Koliko god se pitanje nestalih osoba tiče pravde, jednako tako se tiče osnovne ljudskosti, i kao takvo bi se trebalo prioritetno rješavati - naglasio je Duffy.  

Pored USAID-a, drugi donatori koji pomažu ICMP-ovom programu su Evropska unija i Švedska.

ICMP-ov program u Bosni i Hercegovini osigurava pomoć u oblasti forenzičke antropologije i arheologije, utvrđivanja podudarnosti uzoraka i identifikacije na osnovu DNK analize, te razvoja civilnog društva.

Također, ICMP pomaže nadležnim organima u rješavanju međusobno povezanih pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka koji se čuvaju u mrtvačnicama u BiH i pogrešno utvrđenih identiteta do kojih je došlo prije nego što je ICMP 2001. godine uveo testiranje na osnovu DNK, saopćio je ICMP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo