Bosna i Hercegovina     | 04.09.2018. 12:47 |

Mreža koordinatora za jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Savez općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH) i Savez općina i gradova Republike Srpske (SOGRS) upriličili su danas u Sarajevu osnivački sastanak mreže praktičara/koordinatora iz jedinica lokalne samouprave za poslove s mjesnim zajednicama.

Mreža praktičara/koordinatora zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave koji se bave poslovima mjesnih zajednica za cilj, između ostalog, ima unapređenje primjene regulatornog okvira, stručnog znanja i dobrih praksi u oblasti ostvarivanja funkcija mjesnih zajednica i mjesne samouprave uopće.

Zadatak praktičara/koordinatora jeste uspostaviti što bolju komunikaciju s mjesnim zajednicama koje potom komuniciraju s građanima, a sve radi iznalaženja dugoročnih rješenja za problema s kojima se suočavaju.    

Današnji događaj organiziran je uz podršku zajedničkog projekta vlada Švicarske i Švedske nazvanog 'Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini', koji provodi UNDP u BiH. Dosad je, između ostalog, unaprijeđen život 378.000 građana unutar mjesnih zajednica i jedinica lokalne samouprave s kojima rade, uglavnom iz oblasti infrastrukture.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sutra sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

Članice SOGFBiH-a pomažu stradalima u potresu

Aktivnosti SOGFBiH na jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za apsorpcijom EU fondova

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana