Magazin     | 04.09.2018. 08:02 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. rujna (FENA) -

- 1768. Rođen Francois-Rene de Chateaubriand, francuski pisac i diplomat. U svojoj melankoliji i samoći tražio je utočište u kršćanstvu, slavio jednostavnost ljudi koji žive u prirodi i u djelu "Duh kršćanstva" dao očit izraz osjećanju romantičke boli.

- 1781. Osnovan Los Angeles čije je prvo stanovništvo činilo 11 obitelji doseljenika – 11 muškaraca, 11 žena i 22 djece.

- 1913. Rođen Kenzo Tange, japanski arhitekt i dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu 1987. godine. Svjetsku slavu je stekao rekonstrukcijom u Drugom svjetskom ratu razorene Hirošime. Tange je sudjelovao i u obnovi zemljotresom razorenog Skoplja.

- 1963. Umro Robert Schuman, pravnik i francuski državnik, jedan od glavnih osnivača ujedinjene Europe. Kao ministar vanjskih poslova Francuske izložio je 9. svibnja 1950. godine prijedlog novog uređenja Europe temeljenog na gospodarskoj solidarnosti. Datum izlaganja Schumanove deklaracije smatra se danom rođenja Europske unije. 

- 1998. Larry Page i Sergey Brin osnovali Google, američku multinacionalnu korporaciju specijaliziranu za mrežne usluge i proizvode. Google su na današnji dan predstavili kao privatnu korporaciju, a tvrtka je na burzu izašla tek 19. kolovoza 2004. godine. Sjedište korporacije se od 2006. godine nalazi u Mountain View u Kaliforniji.

- 2006. Umro Steve Irwin, australski zoolog, naturalist i televizijska zvijezda. Bio je poznat po svom televizijskom prirodnjačkom i dokumentarnom serijalu "Lovac na krokodile". Umro je u 44. godini od uboda raže snimajući novi serijal pod nazivom "Najopasnije životinje u oceanu".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo