Bosna i Hercegovina     | 03.09.2018. 14:49 |

U Novom Travniku otvorena nova zgrada OŠ 'Safvet-beg Bašagić'

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 3. rujna (FENA) - Novoizgrađena zgrada Osnovne škole (OŠ) "Safvet-beg Bašagić" u ponedjeljak je svečano otvorena u Novom Travniku, čime su, kako je rečeno, nakon 25 godina stvoreni odgovarajući uvjeti za obrazovanje više od 500 učenika.

Izgradnja i opremanje nove škole koštalo je oko 2,5 milijuna maraka, a sredstva su osigurale vlade Federacije BiH i Srednjobosanske županije (SBŽ), te općina Novi Travnik i Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA).

Obraćajući se nazočnima, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović zahvalio je svima koji su doprinijeli da učenici dobiju školsku zgradu koja je u skladu sa svjetskim standardima, naglasivši kako ona treba biti primjer i za ostale škole, kao i obrazovni sustav u BiH.

- Riješili smo jedan problem i omogućili našoj djeci da imaju normalne uvjete za rad. Međutim, pitanje obrazovanja u BiH nije do kraja riješeno. Imamo sve zakone u toj oblasti i vjerujem da je i ovo jedan od koraka da se konačno dođe do njihove potpune implementacije. Želio bih u BiH vidjeti obrazovni sistem koji će poštivati osobnosti svakog učenika i roditelja, ali i djeci omogućiti da idu u škole zajedno, bez segregacije. Gradimo dobre međunacionalne odnose i mislim da to možemo postići - istaknuo je Džaferović.

Uz poruku da je obrazovanje temelj svakog društva i države, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je da su učenici u Novom Travniku dobili bolje uvjete za stjecanje novih znanja i vještina.

- Svako društvo opstaje na obrazovanju. Očekujem da će i ova škola biti rasadnik dobrih učenika, te stručnjaka koji će u budućnosti graditi BiH - naglasila je Mahmutbegović.

Da je nova školska zgrada znak nastavka prijateljstva između Turske i BiH, naglasio je turski veleposlanik u BiH Haldun Koç, te je najavio kako će to prijateljstvo jačati i u narednom razdoblju.

- I dalje ćemo zajedno raditi i susretati se na ovakvim projektima. Iako postoje spekulacije da je Turska ekonomija na koljenima i da neće ispuniti obećanja prema svojim prijateljima, mogu reći da to nije točno i da ćemo mi ustrajati na projektima, poput ove škole, na isti način kao i do sada - kazao je veleposlanik Turske.

Sretnu novu školsku godinu učenicima su poželjeli županijski premijer Tahir Lendo i ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez, poručivši kako je obrazovanje investicija koja se najviše isplati te da je cilj i obveza omogućiti svim učenicima dobre uvjete za edukaciju.

Na svečanosti u povodu početka nastave u novoj školskoj zgradi, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo i direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Nizada Skrobo istaknuli su kako su učenici 25 godina nastavu pohađali u neuvjetnim prostorijama bivšeg učeničkog doma, te da je nova školska zgrada od iznimne važnosti, kako za njih, tako i za njihove nastavnike i roditelje.

Svečanosti u Novom Travniku nazočili su predstavnici svih razina vlasti u BiH, TIKA-e i Veleposlanstva Turske u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Novi Travnik: Milas posjetio gradilišta u projektima koje financira Vlada RH (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'